sUduT pAnDaNg

sUduT pAnDaNg

Sunday, November 14, 2010

BUKIT-BUKIT



chantek x ,chantek x???(sila bercakap dgn penuh excited mcm eric leong)
tadaa....cbe teka gambo nyh kt mne??zurich?wellington?eh...mana ada..mana ad dwet laa nk gy melencong ke lua negara...wahaha
eh,sukahatikau je nk ckp ak upload gamba nyh dr internet..
bai...wa amek seniri gne henpon k770i ungu cadbury wa taw.baek2 sket eh nk kte wa nipu...mke suci cani bley kte wa tipu.babab kang...
dah give up laa 2 nk teka???
okey...i cerita karang...baru suspek taw...

Kata sahinul hikayat...pada 22 oktober yang lalu hamba bertolak ke KUALA berLUMPUR dgn kiBAS untuk memanjat sebuah bukit di negeri bernama Selangor
adapun kunjungan hamba ke negeri itu akan disambut oleh kakanda SITI NOR FATEHAH yang baru sahaja menjadi mahaGURU disana...dipendekkan cerita kerana hamba malas berbasi bas...hamba tiba disana dengan jayanya walaupon kiBAS hamba terperangkap dlm kesesakan jalan yang dahsyat...kasihan kakanda yang menunggu hamba...
sebagai tanda kaseh hamba pada kakanda hamba itu...kakanda kepilkan gambar berukuran 3 jari pembaca sekalian(cbe ko ukur kt skrin 2,btol kan 3 jari)




arakian pada keesokan harinya....hamba dan kakanda hamba telah menjemput jurugambar ternama dato laksamana kamil adnan kuale untuk merakam detik-detik indah kami disana...dan mempersembahkan jurugambar khas best in kuala kangsor n malaysia(cakap macam gaya phua chu kang taw)



adapon perjalanan dimulakan seawal pagi dengan PERSONA kakanda fatehah...
kemudian kami menyahut seruan azan subuh di surau taman semenyih sebelom kembali ke akki bukit itu dan mula mendaki.adapon bukit itu sudah masyur di seluruh negara sehingga ramai orang berpusu-pusu ke sana..maka kami tidak hanya bertiga mendaki bukit itu.
saksikanlah pemandangan indah disana:


pemandangan pling cantik yg nyh laa...hehe


ala2 pokok lagenda budak setan


kabus...maka tak pat tgok awan yg indah..but still chantek


the peak...bukit nyh bnyk puncak

charakian inilah gambar-gambar yang hamba rakam dengan kamera nfon hamba(sesat apa zaman dolu kala ada nfon...egt XX-Ray ke)
hamba sangat sukacita kerana dapat memanjat bukit itu..moga ada kesempatan untuk hamba kembali memanjat bukit itu.sekian...tamatlah kisah itu..
owh lupa...inilah nama bukit yang dimaksudkan:


bukit broga!!wait 4 me..i'll be back

p/s:syeikh muszaphar pon pre wed sini taw...hehe...more pic sila laa ke fb sye ye n kamil adnan kuale n tukang kata.









mencarut

eh,mana ada saya mencarut laa kamuu..
saya kan budak baek...tak,tak mencarut laa
saya cuma nk mengarut...hehe
heyya!!!!i'm officially back 2 my blog.yeyeah...
bloggie mish u lol...(smbl menyapu2 sawang2 di blog ini...siap cabut rumput yang tumbuh lg...hehe)
its been so long ryte x nulih.ngarut2...
well blame exam then..hehe...or i should blame myself sbb malas nk tekan papan kekunci nyh..hehe...

sepanjang ketiadaan ak nyh...sbnrnye ak gy mengembara...
weh nk gtaw....ak da dpt pnjt bukit broga...credit 2 kak siti nor fatehah(senior oum) coz dye laa yg merealisasikan impian ak tuh...
n thanx plak kt pemilik KCT che yah coz bawak ak,diana n iqa ke bukit tinggi masa cuti deepavali...
aku mngkin bley consider diri sendiri lucky sebab ble ak berimpian nk tgok bumi tuhan nyh...ad jalan n dipermudahkan tok aku gy...Alhamdulillah..praises tu Allah..

okie...itu nye cte nnti ak cte yay...
ak share pic skali ty ek...
lg kan...
exam da abes!!!!
holiday tyme!!!
yah..i mish home badly..mom especially n also dapur...
x sabaw nk wat program msk memasak...
rumusan ak tok sem 4=tiada hala tuju.owh aminah..bkn mmg slame nyh ko mg terumbang ambing ke?hoho...
ntah laa..tp 4 sure...sem nyh..sem pengembaraan...
pnjt gunung datok,bukit broga,bukit tinggi(pnjt ke?).it was fun.siyes!
studi?ehem...not really...n i must say i have no initiative at all to make good grade...pe nk jadik wahai aminah....owh..kata laa aku malas.sukahatikau...
i juz bored wit fact.bosan da ngadap fakta,teori,kuliah.
n exam yg berlalu nyh walaupon mke rilex nk mampos..aty di dlm siapa yg tahu...bley survive ke ak nyh?da laa jawab hentah ape2 jek...ish3...sudey2..tamaw pikiaq..

n know what....sem nyh da bnyk bukak mind ak actually...n ak rse ak da semakin kenal diri aku....i know different people..i've been through different situation...it grew me strong....n what i know it is...i am desperado 4 changing.i want 2 change.i want adventure.i want to be me.i want to be what i want.i want to face truth not avoid it anymore.no more.

n diz sem jgj bkk n remind ak all those thing yang aku penah wat n addicted..n aku rasa ak nk kembali bwat yg itu.i will.
lagi aku bertekad nk matang hadap benda.tanak jdik kanak2 lg.will turn to 21 21 disember nnti kan?hehe..yelaa ko 2 aminah..cakap beria-ia..padahal...haram...

owh lupe..
ad bnyk lg nk bebel..
saya dan enche salah 2 da makin jauh nmpknye...
tp itu laa yg saya nk dolu kan...sbb saya takot sgt dye menumpang plak kat aty sya nyh...sbb 2 saya doa bia dye jauh2 dari aty nyh...n doa 2 da dimakbulkan...
n saya mula rasa sedey....x ptot kan rse cam2 sbb kte yg da mtk..ble dpt sedey plak...sungguhlaa x reti btol nk redha n syukur.
ye...saya nk hadap btol2 nyh...tanak sedey daa...
i'll pray 4 his good...no matter what...ak ngan dye still akan jdik kawan...
wlaupon kekadang sedey ble egt all those thing yg penah ktorg jnji...
mybe dye lupa.tp ak egt.tp salah ak jugak sbb ak yg kte,bley jaga dri sndirik laa
tp mg btol ap...mne bley nk harap kt dye kan...jgn laa mnja sgt aminah...
idop nyh mg sorg2....berjuang laa ye...
dia kawan pling best.org yg respek ak wlaupon ak nyh x laa sebaek mana...
org yg sudi dgr apa ak carutkan....
after all ak tetap akan ingat dye sbgai sorg kawan.
almost one year n half ak knl n kawan dye...mybe x bnyk ak taw pasal dye sbb it juz me yg mmbebel kan...dye jdik tukang dgr..
its good to hear...he want to changed himself to be better...

n diz sem gak...close to someone...n i guess i find myself in him.so much me in him.
berputik rasa 2...ntah laa...ak an jenis ske escape dr mende cani.one thing 4 sure he do n really love photography as much as me but he put effort on it...well me...ske btol nak tunggu bulan jatuh ke riba...kata suka...berusaha,berkorban laa sikit untuk DSLR tu chik nynah...
suprisingly...i changed my relationship to in in relationship with him...bnyk feedback ak dpt n the worse from mr wrong.okey fine...n things getting worse sejak tu...n i think....i wont be able to fix it back...
funny...dolu2 kata kalo ak tunang da x ley lepak sme..
dolu2 nk berbaek2 blik ngan enche ex pon terpikir pasal beliau coz afraid of losing
but turn up he dissappear mcm biskot chipsmore.n i am thinking...i do mistake coz consider him at first place...he's moving wit her gf while me still here.nobody,no one wit me.he ask me to stay n i stay.org da gerak aku kat situ lg.
tape laa kan...nk wat cane..it's okey..i'll be doing juz fine...
sbb slame nyh pon ak hadap sorg2 je pon.n lgpon bgos laa ak sorg sbb ak akn lg jaga diri ak.ak x perlu jge aty org laen.sound selfish ryte.but i guess itu lebey selamat dr rasa sakit n dr jdik klise.ak an tanak larut dlm biasa.
dgn ini saya cik aminah berjanji pada dri sendiri,akn menjaga elok2 aty ini dan diri ini sbb dye amanah Allah.

sekian carutan saya...yeah..mmg mencarut+mengarut kan...lalalala

p/s:saya nak gy holiday kt cherating kowt cuti nyh..hehe.kalo jdik sye kompemkan blik

Saturday, September 25, 2010

bonda:pn siti halijah

Hmm….aku rasa dlm tiap post aku mesti x tggl nk sebut nma mak…mostly mesti sebut make sp kalo part selfreflection..part rasional sbb nasihat emak 2 laa yg jdik alarm utk wat sesuatu selain dari DIA.Tapi x penah aku tulis satu post khas utk dia…jadik arini dlm entry nyh aku akan cerita tentang bunda aku:Pn Siti Halijah Hashim.
Ibu saya dah berumur 60 tahun tahun nyh.Ye..mak saya da berusia…kalo dkt maktab 2…mak aku nyh da kira opah,nenek n wan kpd bdk2 nyh n aku nyh da taraf makcik laa kiranya.tapi dia tetap chantek,lawa,indah,ayu,manis pada mata aku n tentunya Enche Ibrahim juga.

Mak aku anak yatim piatu.Yatim masa umur 10 tahun dan Piatu masa umur 20++….mak aku da lupa.jdik aku x ley bg faktanya.Kalo dgr kisah zaman kanak-kanak dye smpai zaman remaja,zaman dah kawen mak aku mmg laa sgt seedy dan kisah2 2 dia ceritakan pada aku untuk aku amek iktibar.Mak aku dibela oleh ayah tiri n kalo da nama ayah tiri 2 faham2 laa macammana garangnya.kalo mak aku cite pasal zaman kanak2 dye mmg kalo x nanges maknanya aku mmg tade perasaan laa….

Tapi dia wanita paling baik,tabah,sabar dan sederhana.Sederhana dalam segala hal.x melebih2 langsung.Dia sandarkan harapan hanya pada DIA sbb dr kecik dia cuma ada DIA.Tak pernah merasakan nasib dye buruk sbb taw ad org lg buruk nasibnya.Sentiasa berfikir.Sentiasa bersangka baik.Walau dari dulu kalau nak dapatkan apa yg dye nak sangat susah tak pernah dia merungut..tak pernah mendesak-desak abah…sebab dye tamaw abah carik jalan mudah….tamaw membebankan…tak pernah nak tiru orang…sederhana sungguh.kalau apa yg dia nak tecapai dia akan cakap:dah lama mak nak,dapat jugak.tapi mak takut bila apa mak nak mak dapat takut nanti kat sana mak tak dapat apa2.Agak2nya kalo kita laa…ada kita nak piker cam2?Aku dpt apa pon Alhamdulillah 2 pon blom tentu aku egt nk sebut….tapi mak nyh..bley plak dia pikir jauh,panjang…

Mak aku bukan ustazah.kalo dressup dye pon bkn laa tudung labuh ke..dia biasa2 saje.Tapi x pernah nak pakai bergaya bagai sbb kata dia:Dia dah tua,dia org kampong.ukur baju kat badan sendiri.dia malu nak pakai bergaya bagai.kalo baju mahal sikit pon dia x pakai.dia memang serba serbi sederhana.Kalo bercampur gaul tak pernah pulak nak melebih2 bercakap.Banyak mendengar dan diam.Kalo nk cakap belakang pon cuma dye cakap kat abah.Sekarang nyh plak pendengaran dye da kurang.Lagi laa ssh nk dgr org ckp papa.kalo cakap apa,gurau apa kalo dye takut menyinggung org…cepat2 dye mintak maaf dan kata dye gurau.rendah diri x penah nk panjang2kan apa….

Mak aku bukan org pandai agama.bukan blaja skolah pondok.tp aku rasa dye praktikal lg baek dr org blaja n taw teori.Dia membesar bukan dlm keluarga bahagia..keluarga abah,mak mentua dia(tok aku) yg banyak ajar dye..sebab 2 dye slalu nasihat kalo nak carik hubby(dia ckp suami la) bia org ada agama.bley bimbing kte.kalo diri dye x terbawak mcm mana nk bwk kita…2 blom cte anak2 nnti…dye tahu sbb family dye dlu mcm 2..dye slalu pesan jadik pompuan kne tegas.kalo easy sgt…sng laa org nk perkotak-katikkan…tp 2 bkn mkne jdik garang x tentu arah.sume pon kne buat secara x berlebih..tegas pada tempatnya….

Dia wanita yg x mintak much dr sape2….mak x penah marah kalo aku x dpt result gempak.x penah marah abang2 walau dorg abes spm sume cabut gy keje.dah 2 keje x seberapa.x penah dye nk malu dgn fact anak dye bkn pndai2 sbb dye kata dye pon x pandai mcm mana nk anak pandai.tapi jgn anak dye keje x senonoh buat jahat.kalo yg 2 mmg dye bebel tahap x ingat.n utk aku pon x penah dye letak harapan menggunung…bila aku nye result SPM x mcm yg sume org expect dye tak marah..dye laa yg dok pujuk…dye laa yg bg semangat.x penah mandai2 suruh aku amek 2 amek nyh…ak kte nk smbung form 6 pon dye x kisah…jnji kata dye aku ada kesedaran nk blaja..jnji kata dye aku x lupa DIA.Sebab satu je perkara yg dia kecewa ialah bila aku jauh dari DIA.Bila aku burn solat n kalo solat x jaga waktu.Dye kata dye x rugi tapi aku laa yg rugi.Dye kata dye x bley tolong aku.Cuma DIA yang boleh tolong aku.Masa nk pujuk aku dia just ckp:nynah lupa DIA sbb 2 laa jdik cani…tp btol apa mak ckp….mmg dlu2….zmn UPSR,zmn PMR way too far dgn zmn SPM zmn Degree…Zaman dulu2 2 solat ibadat jaga.Bila lupa,jaga balik tp skrg bila lupa..tak egt lgsng…

Kalo bab ikhtilat pon slalu dye pesan.dgn lelaki kne tegas.kalo kte nyh mudah sgt kalo kte nyh show off sgt dri 2 mmg laa lelaki egt kte mudah….dye pesan kalo kte bg chance kt org mmg laa org try.so,salah dye letakkan sepenuhnya pd bahu sendiri..bukan tuding kt sape2.yela,da ko chentan kt p.cik jual aiskrim ke x kan laa nk ngamuk kt p.cik 2…nyh p.cik laa slh ngorat saya…padahal ko yg dok terhegeh2 ari2 beli aiskrim..dok lyn dye(ttbe rasa makan dlm kan?).slalu dye pesan kt anak lelaki n pompuan yg lelaki n pompuan nyh bley merosakkan kte kalo x kne gayanya…jodoh kita dah ditentukan…kalo zmn skolah dlu lg laa x bley nk chenta kalo kawen katanya nk jdik apa?nk mkn pasiaq?hoho….dah zmn degree nyh pon dye pesan jgn laa gatai nk berpasangan dulu….penat blaja bertahun2 takkan hidup nk terenti takat kawen je?kurang2 capai dulu apa yg nak…tak penah pulak dye kata:ko blaja btol2 bls jasa mak..mak nk gy London…mak nk dok umah besa ..hoho.

Kalo nk tulis pasal emak nyh…x kan penah abes…x kan….dye precious sgt.dye anugerah Allah kat aku.Aku bersyukur ada emak macam Pn Halijah.Syukur sgt2….kalo org dok kata awek dye anugerah terindah…aku nk ckp mak aku anugerah terindah untuk aku.Aku slalu lupa…Allah bagi aku mak yg slalu mengingatkan…Aku x sabar Allah bg aku mak yg slalu menenangkan aku.Aku banyak sgt kurang here n there…Allah cukupkan dgn Mak sebagai ibu yg melengkapi mana yg kurang 2…Aku tade org nk dibuat contoh Allah bg aku mak yg bley dijadikan contoh..Aku sgt suka bercakap Allah bg mak yg sudi mendengar..yg x penah nk halang aku speakup my mind n kadang2 ak melampau smpai sume x puas hati ..sume yg aku marah sume nk lepas kt dye..merajuk x kena tempat…manja melebih2 smpai ble kne tegur nk tarik muka….nk menjawab….teruk aku kan…tapi dye sentiasa memaafkan….

sungguh aku sayang mak aku…sungguh aku takut dye pergi…sampai satu tahap aku nangis memikirkan apa akn jdik kalo dia tade…aku takut x jumpa dia…aku takut aku masok tempat laen dye kt tempat laen…..ak nk jumpa dye blik dkt akhirat nnti…aku nk terus jdik anak dye…Aku gak takut nnti aku lupakan dye…aku takut aku bukan anak solehah…dye cuma ad ktorg tok doakan dye…kalo aku,ktorg x soleh..x solehah sape nk doakan dye?sungguh org akn ckp jgn piker pjg sgt…jgn fikir negative…tp ak x bley halang otak utk berfikir.dan dia asyik bercakap soal itu kblkgn nyh….dye ckp:anak2 da besa…dye x yah nk risau apa lg dah.n aku x bley nk sruh dye diam dr berkata..Aku redha kalo dia dipanggil satu hari nanti sebab tade ap yg kekal kt dunia nyh.n ak pon x snggup nk tgok dye sakit sbb aku x bley nk amek pon sakit dye 2.aku x bley kurangkan pon sakit dye.just ak bley doakan…n kata dye dye da sejuk aty kalo tgok aku jdik anak solehah.2 pon da ckup.ak tataw nk define..sedey sayu…takut…sume bercampur.

Aku nk jdik anak yg baik.yg sejukkan hati..sejukkan mata dye…n aku harap aku dpt salin sifat2 baik dye…n aku harap aku simpan leklok pesanan dye n praktikkan.Sume yg ada mak ayah…sayang mak ayh korg..dgr ckp dorg…tade mak bapak yg nk tgok ank2 gone bad…pegi hell…jgn nk mendadak melawn ckp…jgn risaukan dorg…sebab dorg syg kita sgt2…at least buat laa dorg happy dgn cara yg dorg nk.tp bkn just nk sedapkan aty dorg….tp jgk tanda syukur kt tuhan yg da bg kita ibu bapa yg tbaik

p/s:mood:sedey+takut

Monday, September 20, 2010

love+hate=hlovate ek?

Hlovate…
Well name nyh mg x asing bg peminat2 novel Jemari seni…n aku nyh one of kipas hlovate nyh…
Ttbe je ak nk tulis pasal si dye ini…sbb novel2 dye sgt dkt dgn ak….watak2 dye n cte2 dye inspired me..lots n some of the value yg diutarakan dlm novel nyh mmpengaruhi cara aku tgok satu benda...
Aku kenal nama hlovate nyh bru je actually…masa 2 2008….ak nyh mg peminat novel2 chenta..so mse ak hang out ngan bdk2 nyh kt times square masa 2…ak singgah kt borders..ak nyh mg sgt suka kedai buku n stationary….x bley tgok rak yg ada bnyk2 buku..ada bnyk2 cd,dvd…mula laa kterujaan dtg…hoho..okey..pndek cerita ak pon msok la borders..sje nk carik novel…borders nyh mg kurang laa sgt novel bm…ttbe npk satu novel yg muka depan dye ad gambar kincir air ngan tulip.terdetik tyme 2…Holland!hehe…ak nyh mg laa ske sgt tanah oranje 2…sbb ak suka tulip…ak ske kincir air…ak ske Holland n sgt bercita2 nk gy sne…so,ak pon bce synopsis…aik…mcm seronok…ak pon smbr…starting dr situ…mula la perkenalan aku dgn hlovate…
Kadang2 rse dekat je ngn watak2 dye sbb ada laa sifat2 yg mcm ak…contoh cam cik addin 2…jenis yg ego tol nk luah2 rasa nyh…yg keras…part addin nyh enche chenta monyet je yg taw…yg rse…smpai kan dye yg lelaki pon ada rasa tp ak nyh yg beku….sampaikan enche chenta munyit yg asalnya bff ak 2 bley bg nickname puteri ais n si pelik kt ak nyh sbb ak nyh mcm beku btol…tp ntah laa….dolu2 laa sungguh keras aty n x terlibat dgn mende2 jiwang2 nyh….kalo x tade laa yg kne reject tnpa perasaan…mybe sbb dolu2 ak nyh cam boyish sket kowt…x lady…x feminine….n slalu anggap jiwang2 nyh mnjatuhkan saham n menyerabutkan kapla hotak ini…atau mngkin gak sbb mse 2 kunun2 takot laa terganggu study..lawak je kan….lg rse mende cam2 bodoh….ble tgok mmber yg nanges bergelen2…rse lawak sngguh….or mybe sbb ak taw fact yg nyh sume maen2 je…bkn nye kawen pon ngn org 2 kan,kan….
Or mybe sbb I know too well pasal mende2 yg tade kesudahan nyh….sbb rse sgt lame tgok definisi chenta yg disajikan dpn mata.yg bg bunga,hadiah kt awek…it juz that…or malu nk invite org dlm life sendri yg tade ape2…or malu nk berkongsi apa2 dgn org pasal apa yg dirasa….sbb slalu rse no one care n finally ak jmpe rooftop rant yg suit me well.n starting dr sni….ak nk carik wonderwall ak…org yg ak rse mcm jade…Kalo tnye novel mne pling ak ske…ak choose rooftop rant(2009).Welcome to Trisy World…open the door utk org msok life dye….bahagia kalo bley jmpe wonderwall kita.tp mg ak rse ak x kan jmpe.sbb ak mg x bley nk invite org dlm life ak.yg btol2 mg life ak.sbb 2 any relationship ak end up cam2 je.definisi chenta yg ak jmpe dlm relationship sblom2 nyh:lame,klise.atau mybe ak yg degil n too ashamed tok kongsi apa2….sbb skema dlm otak kte:no one care.tade sape nk dgr.esp lelaki.okey…ak sounded feminis ryte?ak da lme tade fikiran cani dlm otak sejak ak kenal dgn org2 tertentu…
Tp lme2 ak sndri yg rse cam he’s not my wonderwall…ak mg x bley nk invite dye dlm life ak.btol kowt ak ego.tanak org npk yg x chantek dlm life n ak btol2 rse it juz me yg fhm.org bley ckp…org bley tgok…tp kte yg rse.being too positive n gelak2 huha gn gang2 is juz escapism tp ad lg bende kte nk tanggung..mmg kte idop kt dunia nyh:alone.ada DIA je yg teman x kire ape pon…sbb yg bley kita sandar..kt DIA je..kan…aku tade laa kte ak ad darkages…zmn2 gelap…tp in any family…sume pon ad prob yg kdg2 make people.mksdnye….ap yg dye lalui jadikan dye yg dilihat.ada org manja sgt..lembik…sbb dr kecik nk apa dye bley dpt….ada org nyampah btol kt lelaki yg x brtnggungjawab sbb bpk dye x b/tjwb(bkn bapak ak eh..kang korg egt my dad cam2 lak)….n I know org2 yg idop dye…cara dye bwk diri..cre dye berfikir 2 dipengaruhi oleh keadaan family dye…n ak pon ad mende2 yg x lawa smpi I don’t feel 2 share…sbb ak taw..kadang2 org pretend je to listen…kadang2 dgn adik beradik sndri pon kte x ley nk share..mcm trisy ckp:theres a tyme when stranger are like family…n family are like stranger…n living wit guy wat ak know them too well…ak tataw laa mybe bro2 ak bkn good listener..but I know dorg x ske dgr mende remeh…kadang2 seploh kali ulang pon…dorg x sedar..kte da cte bnyk kali.lngsung tade sense
Beza dgn friend..kadang2 kte akn jmpe fren yg gile2 best n kte bley cte ap je n dorg nyh sgt faham…I know this type of fren yg smpai skrg ak x jmpe2 da…nme dye R…siyes I miss her mucho…mybe bak kte jade:same boat different cabin..ktorg bley ck pape je sbb dua2 family ktorg x lawa cam org laen..jdik ak cte dye paham.dye cte ak paham.ak x judge dye..dye x judge ak…
Kalo trisy borak cte prob kt dye kt rooftop,same goes ngan ak n dye..mak dye da tade sume…dye grown up dgn adik beradik…n dye..mcm jade…sbb slalu jdk comparison…n ak plak…beza ngan trisy.trisy 2 kaya..ak nyh…ssh…adik bradik rmai..it juz me yg bley dorg nk arap sume…n living wit guy….too many guy keje dorg gaduh,gaduh,gaduh,gaduh smpai mak ayah pon x dihiraukan…lngsung x respek…senang cte benci blik umah sbb umah 2 x penah aman sentosa.balik pon sbb rindu emak..syg mak..syg abah..cean abah…sume pon tunggang langgang…miskin btol adab sume…tp nk blame sape?mak bapak da bg didikan esp mak…
But then dulu laa….zmn dorg sume pon belasan tahon..nk menginjak dewasa…zmn dorg sume carik arah..tp things are much2 better nk bnding dlu2…mybe sbb ble ada yg da pergi tinggalkan ktorg bru laa rse nyesal sbb masa ada keje nk menangkan ego,kepala msing2 je kan…mybe sbb msng2 da tgok dunia lua….da taw value nye family nyh….mybe masing2 da dewasa…da dpt carik arah….tp zmn dorg carik arah 2 ak pon didrag sme n its make me….smpaikan satu sifat yg ak copy:panas baran,pntng dicabar,ske rebel….n I’m ashamed of it….bkn nature sorg pompuan tok berkelakuan cam2 ryte?but at least ak grown up jdik sorg yg x senang diperkotak-katikkan…too much gen pompuan kang ak lembik sgt plak kan,kan…hehe…tape laa da cani da nature ak….tp part yg buruk laku 2…akn aku ubah slow2…dlu2 da penat tgok mak nangis....she don’t need another guy tok wat dye penin kapla…tp nak jaga ank pompuan actually lg ssh dr ank lelaki ek?esp da fly ceh..fly konon…jauh2..lg laa…dgn masalah sosial yg melanda negara(ayt bm sejati)…
So,ak laa yg kne behave…ak la kne jaga dri…kuatkan iman..kuatkan prinsip yg da goyah….no man no cry..hahahaha…btol ap…n no woman no cry..utk guy…ak knl this guy taw…ak knl dye too well..aik,well ke…mg smoke pon tak..tp sbb pompuan last2 abes hanco life dye…nk kte hanco sgt x laa…tp da ssh kalo kte da terjerumus dlm dosa…almost rse x ley nk repent…2 yg repent dgn rokok laa ape lg laa yg x sptotnya…sbb da rse terhina dgn salah 2 tp lg hina kalo ditmbh lg dosa yg da berbakul 2 kan?(mengingatkan dri sendiri)
N ak amek pendekatan..mendengar cte org…mne yg bruk ak elak…mne yg baik ak applied….n mekasih laa kt si hlovate nyh…okey jap..thanx kat Allah dulu ye minah..sbb da guide myself…mtk kekal diguide n diremind..okey,thanx kt hlovate coz hasilkan karya ttg “perubahan” sbb everybody desperate 4 changing..melalui buku dye laa ak sdr..things started from me…bru laa reti bce quran bce tafsir…n kenal buku2 harunyahya…knl al-mathurat n makin curious nk crik ilmu….da reti nk remind myself ble otak 2 rse nk je wat mende2 yg bese dibwat….starting rooftop rant..pas2 versus..nyh karya terbaru dye ak tgok kt blogdrive ble ntah nk publish pon npk best.x saba nk tunggu…



p/s:have faith!
p/s:life breaks us all..in the end we are stronger in the broken places..hoyeah!!!!

Sunday, September 19, 2010

ntah laa

lalalalalalala
aku ttbe nk menconteng..bnyk sgt benda nk conteng...
1st..hye2,saya suda kembali ke lipis terchenta...chenta laa sgt kan,kan...
nyh tyme klas enche sahardi..owh..sgt ngantok...ak juz nk tydo,tydo,tydo n tydo..lesu,lemau,lembik n x bermaya btol we...waaaaaaaaaaaaaaaaaa....
tataw nk explain kepenatan,kemengantukan,kemalasan....nk tydo sje..tolong laa bg sye tydo..
petang plak klas en b..owh..i like...i like kalo i tgh cergas..tyme lemau2 nyh..mg mahap laa..berat btol..tlong laa ujan..tlong laa en b tiada jadik x perlu gy klas n bley membuta dgn jayanya..

aty nyh da tertinggal di umah...my momma x sihat...cane laa beliau...adeh..
2 yg wat tanak blik ke green area nyh..wargh!!!!!!!!!!!!!!
kalo bley nk stay je kt umah..bia laa kne berketuntang pg2 msk,kemas umah,bsuh bju sume pon jnji kt umah...at least bley tgok momma d dpn mata..nyh jauh2 nyh..adeh...
so sad sbb org yg ptot bertanggungjwb jge mak wat x kesah je...mujur laa ad kak ipar isteri abg sulungku...dye laa yg tlong jaga..tydo kt umah..
siyes ckp,sgt kecewa dgn situasi yg berlaku di rumah..
nk ckp pon m a l a s...even abg long pon m a l a s nk komen..biar laa si dia itu dgn hidup dye..geram mg laa geram...
mujur adik n abah setelkan hal kt luar...n adik pon x berat tulang nk menolong...

n kekadang ak rse ak useless sgt2 sbb x bnyk bley bantu...ada satu hari terbangun lmbt..mak da siap basuh baju tyme termengah2 2...sigh...aduhai..tataw laa nk ckp bersalahnya tyme itu...kalo bley nk tolong n setelkan sume tp ak nyh mmg lembap..buat keje lembap..slow...satu2...mak plak jnis full speed...bley 2,3 keje dlm satu masa...

lagi...masak pon x pndai...msk sup pon mak x selera nk mkn...mak nk mkn gulai,kari,masak lemak....ak nyh mg x reti laa...tyme kak niza ad bley laa aitu...itupon mkn pedas2 mne bley mak 2...karang kalo tegur...marah...terasa...
skrg nyh mak 2 sensitif gile,gile..mg sgt sensitif smpaikan better ak shut mlut dr ckp pape..sbb tersalah ckp mak sedey...

malam2 mak tydo x lena..tydo kejap terjaga...sesak nafas...perot sakit...tydo seminit dua...terjaga...x lena lngsung..jalan pon x larat...takut kalau terjatuh ke malam2 nk pegi toilet sume...tydo mg x penah lena...hmm....tataw nk ckp...aku yg berjaga kejap je pon da ngantok mcm nk pengsan..bygkn laa mak yg tydo 2,3 minit je..

aitu ble da berubat okey laa dpt tydo....kalo x...mg harapan laa..
ak juz bley pray yg mak ak akn sihat sepenuhnya...or at least..mlm2 dye dpt tydo ckup...selera mkn dye ada...larat nk solat...itu pon cukup...
semoga dye cepat sembuh..doa2kan..amin...

Friday, September 3, 2010

lagi bebelan

uuh..akhirnya pbs da abes smlm.hoyeah!bosan lol pbs.maklum laa wat sorg2...
tahun nyh wat kt sk keratong 2..dekat umah akak ak.pn aniza ibrahim sbb nk maen2 ngan farah comotku.hehe..
well chekgu2 best je..sume gile2..esp chekgu zatil..anak da dua tp gaya sempoi teaterikal abes..lwk gile dye 2..hoho..
n kat skolah 2 ad plak abg ku@chekgu sulaiman..chekgu nyh dolu msok kpli sme tahon n ambilan ngan ak...julai 2007..kpli pemulihan sme ngan abg nik@boye sg jelai.penah laa makan skali ngan geng2 dye:abg nik,abg rem,abg ku ni..lg abg ap ntah..ak jdik tukang teman je..hehe...
borak2 ngan dye sal fotografi laa...sbb dye nyh gile gajet n sdg bereksperimentasi dgn olympus dye..dye galakkan ak sbb ktenye:gajet 2 mcm bonus tp bakat 2 aset berharga..mknenye ak ad bakatkah?wekkkk..perasaan abes...alhamdulillah tuhan bg mata tok lihat seni pd tiap ciptaanNYA

Baek lg nk story..story sodih...lappy da kojol da.ari rabu aitu skrin golap gulita.waaaa...mne nk cekau dwet nk btolkan lg skali.aitu da terbang da dwet.mampuih p hg laa lappy cemuih laa nk pikiaq hg ja..jdik ak akn bwat loan kt enche aziz+dwet elaun=beli lappy bru.jnji bley wat keje.jdik pasni kewangan adalah mslh...nk amek lesen lg nyh ujung tahon...n DSLR npknye hanya tggl angan2.external hard disk pon sayonara la eh...ipod or mp3 pon terpaksa masok dlm list tertunda lg..wuuuuu.....tape laa...ada rezki ad kan aminah...benda x bwk mati..utamakan yg utama ye nynah syg..(memujuk aty sendri..huhu)

cerita dye mr wrong saya 2 npknye da suram je.da tataw nk hadap cane situasi pelik kami.atau aku kowt yg menjadikannya pelik.sgt berharap dpt berkawan mcm dolu..wuu...nape laa nk ad rasa2 pelik n janggal nyh...shohh..shohh...men jauh2 rse pelik itu.jgn dok singgah2 dlm aty chiknynah nyh...da laa aty kecik(fakta:aty anda sebesar penumbuk anda...uuh..keciknye aty aku...(smbl memandang penumbuk kanan))haa..da kecik nk isik dgn mcm2 rse maun pecah dibuatnya..owh laa..pelik sngguh.tp nmpknye da bley wat x apik je..hoho.nak idop aman bahgia dan berlapang dada...

lg kan..nk cte...nk beli mcm2..tp kan..kne cut bajet jdik soba yolaa..nk beli jaja&din pas2 tafsir comey....hope ada laa hamba2 allah yg terbukak pintu aty nk belikan (smbl mmbbygkn mke enche aziz)..kalo zmn kanak2 dolu bley laa kumpul dwet raya tok beli..nyh da tua..mne laa dpt dwet raya..huuu...

lg nk cte pasal pose...alhamdulillah..pose tahon nyh lebey baek dr sblom tp...baek 2 jaoh sgt dr baik..sdg blaja...mtk2 dpt lg merasa ramadhan...nyh da 25 hari terakhir...sedey plak...huuu...bln nyh laa yg kelapangan n kerehatan brbnding bln sblomnye..kalo nk bermujahadah pon x sedasat bulan akan dtg sbb setan2 da lepas..adeh...moga ramadhan nyh jdik preparation tok hadapi bulan2 akan dtg yg lebey mncabar...

smlm...(mlm 25) ak rse cam malam seribu bulan je...sbb 1st susah nk tydo..asyik terjaga je...tenang..tp adeh laa nk bgun 2 liat semacam je...pkul 1 jage..kejap lg laa...kol 3 bgun..kejap lg laa..last2 kol 4.50 bru jage..huu...satu mlm yg pjg da terlepas...iman x kuat btol..liat sngguh nk bgun..wuu...ruginya aku kalo mlm td mlm lailatulqadar.(mcm laa mlm2 laen ko x rugi aminah...)pg nyh redup je...matahari lmbt nk naek..adeh...syg kan...maknanya aku x layak lg nk dpt mlm 2 kan..sbb tade pengisian sgt ramadhan aku..kne berusaha lg kalo tuhan pjgkan umur..

apa lg ek nk tulis...haa smgt nyh carik resepi..nk wat biskut raye.baju raye?kaler blue...mr wrong:grey...hmm...npknye...cam tade harapan je nyh..hahah...alaa..mak dye yg plih(ayt nk sedapkan aty...hahahaha..aminah2...).x kesah la hai..tade jodoh pon ke...da bkn the best utk ak laa kowt kan,kan..or mybe ak bkn yg the best...kan tuhan da kte...diciptakan isteri2 dr jenismu sendiri supaya kamu bersenang dengannya..janji DIA 2 pasti...sape kte nk halang2...nk tacink2 ye x?hoho(padahal istikharah pon x wat lg)..tp da jnji kt dri nk wat istikharah ble da ujung2 blaja je...kunun nk ikot anna althafunnisa(btol ke ak eja?).

lg ap ek...nk gtaw,saya sayang mak saya...saya teringat kt arwah abang laa:amir ibrahim...ntah cane laa dye kt sne...doa ktorg dye aman kt sne..mude lg tyme tgglkn ktorg:18 tahon..aku 21...alhamdulillah tuhan bg lg hidup tok rasa nikmat DIA.
egt...ajal x kira umur...mybe me myself leaving u..or u leave me first.uh,takot kalo dipikir2kan...da sedia??aku tak sedia.jdik aminah...siap2 laa..mati itu benar...alamak...da mcm terngiang2 sore imam dowh...maun ko x seriau..tyme nk dicabut nyawa 2...azab cane....ya Allah..mudahkanlah utk kami..

hmmm....lg nk ckp ap lg ek...haa bce hlovaterror dr aitu lg...kisah fend 2 mse ramadhan..seronok sgt.kali nyh hlovate cte sal guy..sgt best pasal bdk2 oversea berpose n beribadat...sorg 2 siap wat tymetable tok jemaah,tadarus,hafaz al-quran,bce al-mathurat...menarik n saya tertarik..bley ikot nyh cara 2.manusia lupa,kne diingatkan.egtkan dri kmu dgn ssun jadual ye aminah..kamu 2 da la bersepah2...ada jadual bru organize.skema?bgus laa skema...bru idop teratur...egt ye cheq...

td konon tade ap nk cte..da dpt keyboard nyh laju plak menconteng rasa..haa..nyh gne notebook nik nurfatihah..thanx kakak borrow kt ciknah...bley laa online,blogging,fesbuking..huhu..

okey...pg td saya x mndi..hehe..jdik nk mndi sekarang..salam..

p/s:enche salah x bgon ble dikejut.nk kejut bnyk kali takot dye ngantok.ngayau x egt jalan pulang.padan muka x sahur!
p/s:busuk an blog ini.hoho.tuan punya menulis tyme x mndi..hihi

Tuesday, August 31, 2010

bebelan chiknynah

2,3 ari nyh keje nk mengenang kngn mase mude je..hoho...
rindu zmn skolah mngh laa...zmn mse dok ostel dolu...
zmn yg ak adalah org yg x sme dgn yg skrg nyh..
mybe da tua kan...bnyk sgt da berubah...n hati 2 da basah..dlu kering abes..
agaknya da jdik wanita sejati kowt...haha...
mdh sgt laa nk tacink2 skrg nyh....skit nk tacink,skit nk tacink..wat malu je..x rock lgsng...pdhal kalo tnye bdk2 nyh dolu definition utk aminah ibrahim:rock.tp skrg da ladies abes laa kunun2nya...tape laa change 4 good kan aminah?tp yg x bestnye...ble da jdik cani..da x reti nk tegas pd aty sendiri..
mdhnye nk let people in....alamak hai...

dah2 laa part 2....ak nk cte lak pasal 1 story nyh...okey dolu2 ak nyh sgt ske bce novel chentan..hohoho...kantoi...jiwang....n ak jgk sgt ske menulis...n ak menulis cerpen n novel...sajak ak x tulis...x reti sgt...pantun pon tulis gak...
ak tulis cerpen start form1 utk mjlh ostel..huhu...pas2 rajin laa tulis mcm2 cte..n diseababkan pengruh novel...ak pon mula laa mnulis cerita chenta...cte kawan2 ak...tp ak hnya laa observer..yg tukang tadah tinge denga cte org...yg menengok kesah2 org n smpn dlm otak..jgn join kebodohan org laen.(dolu2 anggap chenta nyh bodoh...n still do)x brani n x ske nk menggedik2 menayang mke x siap nyh.x ske nk brckp sopan santun lemah lembut kt bdk laki2...kalo suka kt org diam2..simpan dlm aty..

okey...smbung cte pasal mnulis nyh....ak sbnrnye nk menulis blik cte2 ak 2 tp ntah laa nk menaip 2 mls gle n pling ak takot:apa ak tlis 2 jdik kt ak..ckp la ak gila..sungguh we bnde jadik..x bnyk,sikit jadik...jadik ak nk tulis pon da takot..aduh laa...
so,cane?patutkah aku smbung menulis

"kenapa awak selalu buat saya sedih?"Marah Nurhani
"habis awak ingat awak tak buat saya sedih?"ujar fahim dengan wajah tak beriak
"tapi awak buat saya nangis"air mata dah meleleh tanpa dapat ditahan
"saya ada untuk jadik crying shoulder awak"fahim menepuk-nepuk bahunya
hani jeling dengan geram.sempat lagi nak main!
"aduh,apa main pijak,pijak ni"fahim mengaduh.kaki jadi sasaran pijakan hani
"main-main.macam mana orang nak caye.boleh blah crying shoulder awak!"luah hani.dia berlalu pergi.fahim senyum segaris.
"honey,honey"

p/s:petikan dari novel budus itu...hahahahahahaha
p/s:patutkah aku sambung tulis??

Sunday, August 29, 2010

Ramadhan ke-18..post tertunda..hoho

Alhamdulillah….da smpai ramadhan ke-18 pon kan…da nk msok fasa 3 ramadhan da nyh.tiap2 fasa 2 ad ujian2 dia kan?n aku harap…ramdhan kali ni bley jdik titik mula utk aku jaga solat+ibadat,hidup bersyariat yg lg 2 akn menyusul pasni harapnya.Amin.Moga ramadhan ni jugak akn menambahkan takwa…mengukuhkan iman…n paling penting semoga dpt aku menundukkan nafsu.semoga dpt membersihkan hati…melembutkan hati…mencekalkan hati…
Baik…arini aku baca buku HarunYahya:Deep Thinking.Sebenarnya start baca malam td…harini sambung bacaan 2….kejap benti..kejap on blik..dok menyambil laa…kejap mak dtg jenguk kt bilik…aku layan borak jap….aku nyh mmg keje terperap dlm bilik 24hours.Sungguh.Kalo bkn bulan pose aku akn lepak di dapur semedang…….nk jadik cerita arini tade air plak kt umah..cane nk bersilat kt dapor kan(egt maktab je tade air…ny nk kne kol SAINS nyh..)
Baik,berbalik pada cerita Deep Thinking 2….aku cadangkan rakan2 bacalah sebab bukunya bagus.Buku2 Harun Yahya nyh mmg good book…good sbb dye sampaikan Ayat-Ayat Allah….dye amar makruf nahi mungkar.n buku yg disebut nyh mengajak kita berfikir akan tanda2 kekuasaanNYA n dia ajak kita merenung ayat-ayat dalam Al-Quran sbb dlm Al-Quran ni ada petunjuk dari Pencipta kita,Peringatan,Hukum-hukum,Pelajaran juga ilmu.
Salah satu yg wat aku terbukak mata hati bila mana dia kata: atom-atom
adalah benda tak hidup.atom-atom dapat bergabung dan membentuk wujud manusia yang memiliki kemampuan untuk melihat, mendengar, menafsirkan segala sesuatu
yang mereka terima, menikmati musik yang mereka dengar, berpikir,
membuat keputusan-keputusan, menjadi bahagia atau tidak bahagia? Bagaimana
manusia mendapatkan segala kemampuan seperti ini?; yakni sifat-
sifat kemanusiaan yang sama sekali berbeda dengan wujud fisik yang
dihasilkan dari penggabungan atom-atom yang berbeda tersebut.
Sudah tentu atom-atom yang tak hidup dan tidak memiliki kesadaran.
Okey sebelum ni kalo baca al-mathurat…kalo baca tafsir dia ada satu tafsir yg aku tak faham:DIA mengeluarkan benda hidup daripada benda mati dan mengeluarkan benda mati daripada benda yang hidup.Aku x phm atau senang cite ngaku je la Aminah ko 2 malas nak berpikir…masa 2 ak x paham macammana mengeluarkan benda mati daripada benda hidup.Da bce nyh bru ak paham…kan atom 2 benda mati(benda bukan hidup) bila bergabung membentuk manusia(benda hidup).Subhanallah…..kalau kita berpikir,kalo kita mencari,kalo kita berilmu..barulah kita dapat melihat tanda-tanda KekuasaanNYA…
Jadik pasni kne rajin selak Al-Quran dan tafsir.ken rajin berpikir n melihat tanda-tanda kekuasaanNYA di langit dan di bumi key Aminah…Baik,tamat cerita buku…tape..nnati aku ulas pjg sket pasal buku nyh dlm entri laen key?
Seterusnya arini saje gatal2 gy maen2 ngan ank cucu jiran.gaya da mcm kakak solehah da…hahah
Okey..sebenarnya aku nak aja dorg math..tp nk guna konsep blaja sambil bermain n nak applied SDP.Okey student ak nyh plbagai prngkt umur…5 org sume….Fikhri:10 tahun,Aifan:6 tahun,Bella:5 Tahun,Ija:5 tahun n amat:3 tahun.
Ajak dorg men cikgu kata.cikgu kata nyh sape gy BIG taw laa games dye cane…pas2 aja dorg wat kotak yg en um aja mse SDP…pas da aja wat kotak 2 aja dorg operasi tambah,tolak,darab bahagi.caranya?ajak dorg maen amek batu jalan yg comel2 10 biji…pas2 ajak dorg maen:okey sayang….konon2 dlm kotak kamu nyh ad 10 biji gula2..jadik jom kta maen2 dgn gula2 kte nyh…jadik aku bagi laa dorg situasi….situasi yg melibatkan operasi tambah,tolak,darab n bahagi.Si Bella aku nmpk cepat tangkap..wat kotak pon kemas…Aifan pon..cme Aifan ble kira lmbt sikit.Fikhri da besa.Ija plak lambat n x ske cuba tros nk ngalah.apa2 cakap tak tahu,tak tahu…amat mengajuk sbb diabaikan.Almaklum yg si Aifan jerit akak,ija jerit akak,bella jerit akak…x smpt ak nk tolong dye dlu…aku pon nk tumpu budak2 yg da besa laa sbb dye bru 3 tahon kan….
Ny baru bape org..da ad budak yg terabai…pasni kalo aja lg…kne alert betol2…tak ley abaikan student.hehe…egt pasni nk try wat mende laen lak..mybe ajak dorg wat topeng pas2 ajak maen blakon2 ke…n maybe nak guna bm nye subjek kowt….tp ken rncng laa dlu..bru pasni sng ak nk tgok Berjaya ke tak PnP x formal aku 2…lagi satu egt nak wat PJ la…tp kne siapkan dlu RPH..bdk2 nyh pond r dok maen tgh2 panas 2 baek ak ajar sket…Semoga budak2 2 dpt ilmu aku pond pt handle bdk..tahon depan da nk praktikum..kalo bley nk try sume jnis kaedah n teknik..senang nk guna kt skolah ty…
So far td objektif nk kta tercapai x jugak sbb pengukuran tade…ak just watt ok fun n nk tgok pelaksanaan je..RPH pon x wat..on the spot je td…tapi tgok bdk2 2 seronok.n ak nyh jenis suka bdk seronok….kalo rigid,formal….jgn arap dorg nk kan?huhu

p/s:x saba nk berPBS….Nk mintak tunjuk ajar chekgu sbgai bekalan tok praktikum..

Friday, August 27, 2010

InsyaAllah


Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way

Thursday, August 26, 2010

self reflection

aku nak berubah.sungguh aku nak berubah.da banyak kali ak dapat "alarm" tp aku abaikan atau kadang2 aku tak istiqamah.aku tak tegas pada aty sendiri.aku manjakan sangat aty aku sampai aty aku da kelam.kalo aku tgok perjalanan aku selama 21 tahun n kalo aku nak banding zaman suci bersih aku..zmn bapak yg tanggung dosa aku...way too far...zmn bapak tanggung dosa 2 hati nyh lagi bersih...tp by times...makin besa...padahal tahu dosa 2 kne tanggung atas bahu sendiri lagi terok.lagi kotor.lagi hina.lagi lalai.mak abah da bg didikan,da bg asas tp ble da besa...ikot kebiasaan.ikot seronok ati smpai last2 ati yg putih bersih 2 da mkin lme mkin kotor smpai buat dosa pon tak rse ap....jauh sgt allignment kt track da lari...sikit demi sikit.

kalau nak berubah memang kne perancangan mcm yg ditulis dlm versus-hlovate.solat+ibadat--->hidup bersyariat--->aurat--->ikhtilat.ni yg nak kne praktis habis baek....kalo da gerak x ley nk toleh kiri knn dpn blkng da..sbb x bley nk rsa sayang tinggal zaman jahiliyah 2....sbb 2 maknanya mmg x ikhlas lgsng carik jln nk jmpa DIA.

Kalo nk kata ak terpengaruh dgn novel nyh....mngkn ye...tp mgkn vocab paling tepat ak nk gne ialah:awaken.tersedar.lme sgt dok idop dlm "kosong" bak kte lagu sum41 matter of heart is heart to address especially when yours is full of emptiness.hati kalo tade pengisian mmg ssh laa nk didefine mcm mne keadaannya ryte?takut..sedey..gelisah..guilty..sume ada...Alhamdulillah sbb DIA slalu egtkan...DIA slalu guide step hamba dye supaya x lost track.tp...kalo da itam kelam aty mmg ssh laa nk melihat.kan....

ak rse...ak da bnyk kali lost.bnyk kali kalah.battle nk lwn nafsu.nk lwn perasaan.ad tyme ak bley go on.ada tyme ak klh sbb ak ikotkan sgt aty.manjekan sgt keinginan sendiri smpai yg x ikot skema pon diikot jugak walhal da taw yg halal n haram 2 mcm air ngan minyak x kan boleh bercampur.kekadang aku lupa....aku hope org ingtkan ak padahal aku kne sedar kte ny on our own...pada Allah je bley disandarkan harapan.kalo sandar kt kayu...kayu reput...sandar kt manusia...manusia akn pergi...tp sandar pada DIA.DIA kekal selamanya..malah DIA x penah tido.Maha Melihat.Maha Mendengar.Mustahil DIA x dgr kte kalo hati kita,lisan kita,anggota kita mengharap pada DIA,memohon pemeliharaanNYA ke atas kita

Sungguh hidup ni perjuangan.dunia ni medan tempur.musuhnya syaitan dan hawa nafsu.senjata yg kita perlu ilmu,iman dan amal.kalo menang masuk syurga.kalo kalah,selamat datang ke neraka.nauzubillah.

senjatanya ilmu,iman dan amal....masalahnya cukup ke ilmu...ada ke ilmu?kita disuruh membaca sbb nk carik ilmu.n ilmu yg utama 2 ada terkandung dlm Al-Quran.tp kalo Al-quran pon x khatam walhal novel stephenie meyer yg harubiru tebal2 2 khatam mne laa nk ad isi otak n aty kan?kalo snggup carik kamus nk translate novel bi berjela sbb nk taw apa ditulis kenapa x dicarik tafsir tok carik ilmu dlm kalamullah?n mana laa nak egt,nk dpt pengajaran kalo petunjuk utama 2 diabaikan.semuka pon x diselak.

dan kalo tade ilmu,x tahu..jahil macammana nk beriman.macammana nk ad faith yg kukuh.mcm mne nk membenarkan dgn hati,melafazkan dgn lisan,melakukan dgn anggota?kalo mata yg ada 2 x digunakan,kalo akal dibagi x diguna utk melihat tanda2 kekuasaanNYA boleh ke beriman dgn sebenar-benarnya?

iman 2 bukan ke ada 70 cabang.yg paling tinggi lillahitaala...yg pling rendah buang duri yg merentang jalan.tp jgn sempit dgn pikir buang duri tgh jln da beriman.maksudnya:buang apa2 halangan utk smpai kpd Allah.n kalo nk sampai kpd Allah 2 kena laa tinggalkan apa yg dilarang n buat apa yg disuruh.n nk beramal dgn apa yg disuruh n tinggalkan apa yg dilarang 2 bukan laa senang kalo hidup 2 da bese dgn kebiasaan2 yg sbnrnya x ikot skema.n hidup 2 perjuangan...jihad nk lawan perasaan..lawan nafsu yg sentiasa nakkan kerehatan...nakkan seronok dunia...n benda yg seronok di dunia nyh tiket ke neraka sdgkn yg sakit nk ditunaikan skrg nyh plak tiket ke syurga.

kalo kafir mne laa nk caye syurga neraka.tp islam mcm ko ny aminah taw n percaya pada hell n heaven kan.tp ap ko wat?apa ko wat utk carik jalan ke syurga?padahal rsenya bnyk ko tempah tiket ke hell.kalo ko 2 bodoh yg mmg bodoh bley diamafkan.tp kalo ko dok baca buku2 pasal sume nyh...ko baca quran tp ko x mau gak berubah....ko taw x,ko laa yg kena campak dlm neraka?bukan masa ko kanak2 dlu mak slalu ckp ke bila ko mls solat:nynah tau kan yg berdosa kalo x solat.org yg taw dosa tp dia buat dia lg laa berdosa.

nmpk x aminah,kecik2 lg mak da pasak dlm otak.apa sebab mak ko bkn ustazah jdik ko take ap dye ckp 2 4 granted?jdik ko egt ko skolah bertingkat2 smpai amek ijazah 2 ko lg pndai?ko laa yg bangang sbb ko tak amek lngsung pengajaran dr apa ko baca.ko laa org pling degil sbb tak penah nk berubah,n adakah ko sama dgn golongan2 yg diceritakan dlm Al-quran?golongan yg dimurka 2 sbb dorg 2 sangka dorg da pndai.kalo ada org dtg bg teguran ko anggap org tu yg sesat.betol laa ujub 2 da menguasai diri.

sakit mmg sakit nk lwn kehendak hati.tp baek sakit skrg aminah.
air ngan minyak tak kan bercampur.nmpk boundaries dye jdik jgn wat.
tolong laa aminah.jgn lalai.jgn lupa.jgn ujub.jgn chenta dunia.Berlindunglah pada DIA dari rasa ni.

"Ya Allah..tunjukkan kami jalan yang lurus iaitu jalan orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka,bukannya jalan orang yang Engkau murka terhadap mereka dan bukan pula jalan orang yang sesat"

p/s:Allah dah ketuk pintu ati.jgn tutup.jgn abaikan peringatan2 yg ko dapat.jgn abis ramadhan ni ko lupa blik.jgn abis ramadhan ni ko kalah lagi dgn nafsu dgn perasaan.jgn larut dlm kebiasaan.ati 2 bersihkan,ati 2 jaga aminah.sbb kalo ati 2 sakit.Allah tambah lg sampai apa yg buruk pon ko akan pandang baik.Ya ALLAH aku berlindung padamu.Ingatkan aku bila aku terlupa.Bimbing aku Ya Allah.Teguhkan imanku.Amin...

Monday, August 23, 2010

self reflection

pagi td pas subuh wat self reflection....lama sgt da x muhasabah diri nyh...ish3
kapla dok pikiaq knapa laa otak nyh serabut mcm2 mende atau spesifiknya satu benda je tp mmpu menyerabutkan..itulah penangan mende2 yg bergula nyh...
mybe aty ak nyh kotor sgt kan?2 yg x tenang..pengisian dlm aty 2 tade..
melainkan diisi dgn lagu2 patah hati laa,memuja2 dunia laa,memberontak laa
sedang ak lupa nk isi dgn ingatan pada DIA.sudahnya aty 2 makin lme mkin kelam...
lepas 2 dok tension2 nape laa ak jdik cani laa apa laa...da aty 2 pengisiannya tade mmg laa...

pas2 satu lg yg ak dpt pg td ble bercakap soal menjaga nyh ialah:jgn expect org bley jaga kte sbb org x sempurna dan tiada kuasa.Jaga Allah sbb DIA sempurna sifatnya dan Maha Kuasa.Kalau jaga Allah,Allah ada di hati.....hubungan dgn DIA dekat...tentu tiap2 tindakan,kata-kata,fikiran,iman kita akan terpelihara.Syukur sbb diingatkan....dan terima kasih kat Ishak Aliasar(budak form 5 tipu2 yg ak jmpe tyme gy pnjt gunung sebab sampaikan satu pesanan yg diajar oleh guru dye Dr Ap ntah...ak lupa tp links blog dr 2 ad kt fb ak)


p/s:Semoga DIA Memelihara aku...Amin

call ur name-daughtry

You never said, you never said, you never said that it would be this hard
Love is meant to be forever, now or never seems to discard
There's gotta be a better way for me to say
What's on my heart without leaving scars
So can you hear me when I call your name?

And when you fall apart am I the reason for your endless sorrow?
There's so much to be said
And with a broken heart your walls can only go down but so low
Can you hear me when I call your name?
When I call your name

Complicated situations are the makings of all that's wrong
And I've been standing in the river of deliverance way too long
There's gotta be a better way for me to say
What's on my heart without leaving scars
So can you hear me when I call your name?
So can you hear me when I call your name?

And when you fall apart am I the reason for your endless sorrow?
There's so much to be said
And with a broken heart your walls can only go down but so low
Can you hear me when I call your name?

You never said, you never said, you never said, you never said
When I call your name
You never said, you never said, you never said, you never said
When I call your name

And when you fall apart am I the reason for your endless sorrow?
There's so much to be said
And with a broken heart your walls can only go down but so low
Can you hear me when I call your name?

And when you fall apart am I the reason for your endless sorrow?
There's so much to be said
And with a broken heart your walls can only go down but so low
Can you hear me when I call your name?

Tuesday, August 10, 2010

spilling


nak meluah2 kat dlm blog pon skrg kne pikir berpuluh2 kali slps peristiwa itu...
ntah laa...ak pon tataw tp...ak nk gak spilling kt sni..sbb nyh ak punye belog...ak punya suka laa kan,kan..hehe..
well...my life ryte now....nk kte tenang cam terenggunnye tasik pon tade laa...
bese2 je..tp life ak sgt berterabur n bersepah-sepahan...hoho..sumenye ttg ak..bersepah2...
lagi..maktab akunye kolej kediaman slalu tade air..mmg cam haram...
siyes da tade lg bahasa sumpah dan maki yg kesat di dunia nyh ak nk guna tok maki maktab aku tuh..hahah
bnyk bende ak wat lately nyh..sume nk cte tp x sempat..dgn jalan2 huha ke kl...bengkel teater..panjat gunung datuk...sume ak nk cte tp x lepas2..lagi nk cte pasal bende2 menarik yg ak discover..ish...bnyk sgt tp x sempat...hurm...

tapi skrg nyh ak nk cte...nk spill something...
kadang2 nk spill nyh ken pikir seploh kali..nk spill kat org takot org nyampah..takot org bosan n rasa kte poyo habisan...tapi lahai...belog ad...wa cer kt sni je laa ek...

hurm....aku nyh da lme kowt berstatus janda nyh..hoho...tp ak tade laa rse terok sgt..kekadang mmg laa bosan esp tgok org yg bahagia tu....tp bahagia yg kte npk 2 dtg dgn price laa pulak...dgn tiket bermalam selama2nya di satu tmpt yg panas dan bahang...maka ble itu yg ak pikir....ak cancel laa rse lonely2 ak tu...ak wat tak kesah je...

lama kowt nk build up walls(mcm lagu beyonce-halo plak...) sebabnya...kalo nk halang hati dari menyukai org tu bukan laa senang tambah2 plak ak nyh mmg jnis mudah mesra dgn org..tp ak try laa wat x apik sgt dgn org...kalo ak berhubungan dgn lelaki pon dgn term kawan yg npk sgt jelas boundaries dye....

bukannya x bley nak syg org....tapi aku takot gile nk syg2 org nyh....bkn laa nk kte ak nyh heartbroken gile babeng,frust terguling2 ke sbb ramai lg org yg frust tapi bley je go on...
tp ak nyh manusia bese je kowt mana laa tabah mana sgt pon....kalo laa kene lagi...sakit hati wo......

lagipon ak mg nk ngelak dr chentan chintun sbb ak bkn mcm org laen...cara org ngan ak mngkn berbeza...cara aku syg org mngkin berbeza...sikap ak mngkin berbeza....
aku kalau bley biarlaa dlm dunia nyh hanya dia the only one yg kenal aku yg betol2 aku....yg bley dgr kata2 suweet,manis gula dr aku....yg bley dpt perhatian aku.....
sbb 2 ak tamaw syg org...sbb nnti ak cam sabotaj plak kang aku nye hubby 2...
tp ak nyh...manusia biasa...bila aku jumpa org yg aku rasa dia ada something,ada connection ngan ak....kekadang cam ringan je mulut nk mengucap kata2 suweeeeeet....utk show rasa kita tp bila ikot rasional,terpaksa tahan,kena tahan....sbb kalo salah2 cakap da menipu diri sendiri,tipu org,beri harapan palsu,beri janji palsu n paling kne egt dlm pala hotak aku...
dari kata2 akan disusuli tindakan....

aku bukannya malaikat.....aku nyh dilahirkan ada perasaan,ada nafsu n aku jugak ada musuh sejati dunia akhirat yg sentiasa menunggu masa,jaga line nak cucuk jarum supaya ak jadik pengikut sesat dye.lagi skali aku cakap,aku bukan malaikat....aku nyh tak baek langsung....
mujur tuhan tu ada je untuk pelihara,utk egtkan.....kalo x...ntah laa....
apa yg pasti...bila aku kapel....mmg x lama....n walaupon sakit gak bila kita da syg org tp last2 breakup tapi bila fikirkan hikmah nya....memang aku patot bersyukur sgt2....

ak da kua dr budaya kapel n ak x sepatutnya masok blik dlm dunia 2..rmai org yg da msok nasihat x bg ak kapel..dorg pon nk kua tp cane nk kua?sbb nnti melukakan hati org....

aku....ada perasaan...bukan heartless beku tade rasa...tp kalo aku nk luahkan rasa 2 mmg laa ak sabotaj dia yg bakal jadik hubby ak....

sakit sgt nk deny rasa hati kita,syg rindu bagai 2 kat org yg kita da sayang tapi lag sakit kalau nanti dye bukan org nye dan kita end up jumpa dye yg btol 2..yg mg jodoh kita dlm keadaan dye bkn laa special sgt sbb da ramai lelaki laen kita layan,kita curahkan rasa....



p/s:aku siyes sgt sedey n sakit.....nak lawan rasa mmg susah...tapi kalo dpt lwn,maknenya aku menang battle dgn musuh nyata aku 2....
p/s:aku harap org yg membaca faham apa aku rasa...
p/s:aku cuba jaga diri aku...aku harap dia pon akan jaga diri aku....
n aku harap dia jaga diri dia jugak...n aku akan cuba jaga diri dia jugak....moga DIA juga menjaga kami

Friday, July 30, 2010

Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..


nyh lagu maher zain yg paling memberi kesan pada aku....
open your eyes..ak mula carik lagu nyh lepas dengar lagu nyh tyme hari penutupan minggu wanita..masa 2 lagu nyh maen dgn ada video pasal sorg lelaki yg bru masok islam...dye cte cane dye bley dapat hidayah nk masok islam.mula2 dye ragu2...dye nk bukti kewujudan.....al-quran seolah2 menjawab pertanyaan dye...btol2 menjawab dan dye memeluk agama Allah nyh...

kalo org non muslim bley nmpk..sedar bukti kewujudan kenapa x kte kan?
nyh ak tgglkan sekeping gamba...buat yg mahu berfikir....

Sunday, July 4, 2010

football fever

wah...lembap glenk mengepost tentang bola kan?org da nak semi final da bru nk nulis...
ye laa...aitu kat umah..x pat online lelame...so,x ley r nk cer pasal bola...
so,skrg ak nk cte pasal worldcup fever!

okey...cepat laa tnye laa ak sokong mne?cpt laa...hahah..gedix gle...
well...cikaminah nyh fan oranje....jadik tentulah menyokong oranje dr awal hingga ke akhirnya..
n my holland npknye beraksi konsisten smpai laa berjaya ke tahap skrg...

holland satu group dgn denmark,japan n cameroon...n he did well....pegi suku awal jmpe slovakia...setel...n pling ak relieved ble mng dgn brasil...ye laa..brasil we...mmg x expect bley mng wlaupon holland play well but brasil bkn calang2pasukan...ble da mng lepas laa ke semi final...berjumpa uruguay..juz bley pray dorg mng sbb bola kan bulat sape2je bley mng...

aitu skong gak mexico sme jerman....tp syg mexico klh plek...skrg nyh jerman ngan holland..tp mmg best laa jerman men..kalo holland n jerman jmpe kt final...mmg best kowt...but i'm not expecting much 4 holland coz jerman team yg mantap...

kekalahan brasil pd holland dan argentina pd jerman mmg diratapi rmai peminat dorg....as 4 me..wlaupon dua2 team yg mng 2 fevret ak...tp kklhn brasil n argetina touch ak gak...ble tgok pemaen dua team yg klh kecewa...ak yg nk nanges...they done great..sume da bertungkus lumus kan....tp 2 laa...its not about playing hard or juz smart but its need both..smart+hard...

pasni jerman jmpe spain...wlaupon minat villa..hoho..still vote jerman...sbb nk sgt tgok both holland jerman jmpe kt final...

x sngke rmai gak bdk ostel ak yg snggup bgun tgok bola...snggup tgok yg tertundanye game.sape kte gurl x tgok bola kan...tp bese laa kan..suke yg nsem 2 bese laa..hehe...
apa pon ak tetap laa dgn holland aku wlau pemaen x nsem...botak tgh laa..pendek laa...mke pjg laa..itam laa....hahah...tp da ak nyh mnt gle kt arjen robben ,sneijder n kuyt 2...a ttp skong mereka...robben great wat gol..esp dr sudut2 yg kritikal..siyes ak nk sgt mamat 2 wat gol yg best mcmak pnh tgok mse 2006 dolu.pas2 kuyt plak bgus dr segi tndukan bg ak laa...kalo dpt sepakan penjuru mmg chantek laa si kuyt nyh tanduk ke gol...ak taw dorg ada kureng sket dr segi defend....tp lucky marwijk done great job as coach...bg ak holland team yg play smart n gne kelebihan n kekurangan pemaen dye dgn baek...well pray 4 good....

tp dlm keghairahan bola nyh kan.......kekadang kte bley emo x tentu arah...kekadang kte bley bengang ble org bahan kte kalo group kte klh...kekadang kte insult org much.....xsngke satu game bley bwat org hilang kwln..blom cte yg perjudi naseb n wang ringgit pd sebiji bola n 22 org yg berebut sebji bola...smpaikan negara terpaksa plak laa berfikir nk kuakan lesen judi..bodoh x bodoh...dah judi 2 haram..x yah laa nk menghalalkan dgn cara bg lesen..konon tanak kasik ada yg bunuh diri laa...kalo benda haram..haram jugak...yg klaka pemimpin muslim skong...bangang suratkhabar publish laa.....tak ke memalukan agama sendirik...konon nk gtaw laa ada pemimpin dr kerajaan yg hormat hak kaum laen...nk sgt publisiti..tp murahan btol....pemimpin bkn muslim pon dok kte soh pikir blik...tangguh..yg muslim nyh plak sokong..dye minat nk bertaruh gak kowt..dwet rakyat kan banyak...tade hal laa nk bertaruh2 kan?

well....aku pon dok pikiaq mcm..dlm ghairah bola....perhatian msyrkt dunia pada bumi palestin n kekejaman israel lahanat pon da bejaya dialihkan.....matawang yg dok ngalir kt afrika agak2 bley x setelkan mslh kebuluran n kemiskinan penduduk?
pas2 ak pikir gak...punya lme kan worldcup nyh tercetus....
agak2 ada x mastermind judi yg mg kaya..yg bertindak atur perlawanan
pas2 dpt laa dye kumpul dwet nk takluk dunia....
hmm....agak2 yahudi kaya dr sni ke haa?teng3...ntah laa....


p/s:aku skong penjajah melaka+indonesia ngan cucu cicit hitler+pencetus holocaust rupenye....bru ak prasan...

Friday, May 28, 2010

--tentang scatterbrain--

Scatterbrain nyh…..nme bloh nyh laa…n sebenarnya…description utk apa yg ak tulis dlm nyh….
Scattered….bersepah2….berkecamuk x bersusun n itulah my brain….tiada satu sistem khusus dlm kapla hotakku…maka apa yg aku tulis pon ikot laa apa kapla otakku tgh pikir tatkala itu….
N itulah tafsiran utk aku:AMINAH BINTI IBRAHIM…

Smpai kadang2 aku dok pikir..aku nyh pelik ke?aku nyh pelik laa….n no one akan fhm apa aku wat,apa aku cakap,apa aku rasa sehingga memerlukan blog bernama scatterbrain nyh tok meluahkan rasa itu…bila baca blog ini….ketahuilah..ia sgt transparent….dgn thought aku…
Tapi dalam transparent…ada gak batas yg kne diselindung okey…yg bley mengaibkan dri sendiri…yg bley melukakan aty org lain….seboleh2nye tidak ditulis…

Da dekat setahun da buat blog nyh…mencurah apa yg terdetik..apa yg dirasa…apa yg difikir..apa yg disukai…n makluman…blog ini bukanlah blog popular…blog hanya nk menconteng rasa…itu sahaja…n mintak2 dgn sedikit pembaca pon…bley buat pembaca terdetik aty…utk rase apa yg dirasa utk terdetik dlm diri utk mmikirkan apa2 yg baik yg cuba disampaikan secara langsung mahupun x langsung…ye laa…kte kan kena berpesan-pesan utk kebaikan….

Scatterbrain nyh da cm monolog dlmn aku….monolog dr bright side n kekadang kalo menulis bila dipengaruhi emosi…mg x bape nk baek laa jdiknya….
Mcm poyo kan bunyinye?hoho…..suke aty laa nk cakap apa….sume org pon poyo…aku juz tamaw org terpengaruh dgn mende2 buruk bila membaca…n tanak kotorkan aty yg sedia busuk nyh….ak nk menulis atas passion yg berlandaskan skema DIA….

Aku:sila tinggalkan blog ini jika ia menjengkelkan…mybe aku tak tahu nk menulis dgn kaedah terbaik yg menyenangkan aty semua…maaf ye…(’’,)

---mencari diri---

Hurm….baru2 nyh aku buat satu kuiz kt fb….pasal personality…well aku dapat satu jawapan iaitu aku ialah waterdroplet…..well I juz love waterdroplet….chantek kan…titisan air..pada daun….pada tingkap…chantek sgt….tapi descriptionnye plak seolah2 aku nyh org yg tiada identiti….erm..btol ke?

Kata kuiz 2 lg…ak adalah gabungan personaliti orang di atas orang dan di atas orang…kirenye ak nyh tade originality laa eh?agak tersinggung dgn jwpn kuiz 2 tp…ak agree jugak kowt….tp x agree…eh cane 2?

okey…cani….mmg kalo tgok ak nyh pelik sbb bnyk sgt minat aku yg sme ngan org….tp mslhnye…bkn laa intention aku untuk tiru orang….tp minat 2 dtg secara semulajadi…aku nyh sgt dinamik orgnye….mudah menerima mne2 perkara yg tade salahnye kalo kte cuba dan dari cube2 2 jatoh chenta…okey…nyh utk mende2 yg baek laa..minat yg positif tapi kalo yg negative mcm taking drugs ke…smoking ke..itu mg ak say TAKNAK laa…

btol laa….aku admit…aku adalah diri org lain..atas orang lain….tapi,that’s make me!
Mungkin sbb aku tak ajar diri aku untuk benci sesuatu sebelum aku kenal..kan org kte…tak kenal maka tak cinta….boleh jadi kita benci satu benda tapi baik untuk kita….right?
So,maafkan aku kalo aku ada tersuka mende yg org lain pon suka…

Tapi aku budak perempuan yg suka SUM41….so,aku berbeza kan?
Tapi aku budak perempuan yg suka HOLLAND…so,aku berbeza kan?
Tapi aku budak perempuan yg bley diajak bincang soal POLITIK…so,aku berbeza kan?
Tapi aku budak muda yg bley layan PANTUN DAN SUME KHAZANAH MELAYU…so,aku berbeza kan?
Tapi aku budak perempuan yg sgt curious nk taw pasal DUNIA nyh…so,aku berbeza kan?
Tapi aku budak perempuan yg nk BACKPACK AROUND MALAYSIA dgn menaiki KTM…so,aku berbeza kan?
Tapi aku budak perempuan yg sukakan NATURE instead of other GIRLY STUFF yg bdk perempuan buat…so,aku berbeza kan?

Katalah apa pon…...sebab aku pon tgh mencari diri….nak carik potential diri aku melalui minat2 itu…mana taw minat 2 bley dikembangkan n bawak kebaikan pada hidup aku dunia akhirat.mana taw dari minat org lain aku dapat carik kelebihan aku yg bley dikembangkan untuk bagi income ke…buat orang berfikir ke…

Contohnya….aku sangat sukakan keindahan alam….maka aku amek gamba alam nyh n upload utk tatapan umum.n bukan niat aku untuk dapat pujian org…tapi sbb aku nk kongsi keindahan yg aku lihat…aku nk kongsi sudut pandang aku…apa yg aku nampak dari kacamata aku…
Sebab…dari aku kecik2 dolu aku slalu pikir….at this moment of tyme….ap yg org lain kt tempat lain tgh buat…apa yg dorg alami…apa yg dorg lalui..ap yg dorg nampak….n sekarang aku da nampak yang photography nyh adalah medium utk tunjuk apa yg kte nmpk dr angle kte…dr angle org lain…

Bila amek gamba alam kalo waktu senja ke…bila mulut aku x henti cakap..chanteknya…tenangnye..ak nk kongsi apa yg aku rasa 2…sbb sharing is caring…suma yg kita tgok 2 tuhan yang punya….kalo org lain nk tgok n nikmati..silala..tp pujian berilah pada yg sepatutnya dipuji….tgok…dapat pahala sebab ingatkan org lain..tol x?call me poyo…I don’t mind…
Mngkin cara aku…menyatakan betapa aku suka 2 kekadang menjengkelkan org…tapi bila aku cakap 2…siyes aku suka…tade dolak dalik lg….apa yg kua kt mulut ak nyh…itu laa dalam aty aku…tade apa yg aku nk selindung…tade apa….i am transparent utk bnyk hal…kecuali hal2 yg x bley dibincangkan secara terus…contoh rasa sayang aku pada org yg bukan muhrim aku….dolu2 ye…mudah sgt nk cakap…tapi sekarang nyh….aku x ckp dgn sng…sbb kne kawal kowt mende nyh…sbb dgn kata2 2 bley bwat org salah tafsir….n dri sendiri slah tafsir…btol x?

Jadik…I’m juz me….yg mngkin a lil bit like certain people....but I’m juz searching 4 a good thing I should have in me….

travel yuk!!!!!

Okey….entry nyh da lme sebenarnya berabuk dlm satu folder nyh..tajuk dye:gurindam jiwa….dlm nyh aku punye sume bebelan aku tulis tyme aku offline…entry nyh da tulis dr tahun 2009 lg….egt x pasal aku cte nk sgt amek gamba rumah2 tradisional di Negeri Sembilan dan seluruh Malaysia?…nyh laa full entry yg da lme ak smpn….hahah…tajuk dye tyme 2:empayar anganku

Huh..besh gler tgok jangan lupa lirik dowh….kalo la ak dpt 100 000 2…pergh!!!!Ngeh3…slalu x korg berangan dwet jtoh dari langit ke…korg jumpa harta karun ke…pas2 korg pon berkire-kire nk wat ap ngan dwet 2…nguahaha…slalu je ak berangan mende ny…aini cam nak share je angan2 ak 2…ngeh3…

Kalo ak dpt r 100 000 2…1st of all maybe ak nak gy vacation…ak ny jenis ske arts…huh…kalo dpt plak travel kt negeri2 kt mesia ny smbl amek gmbr architecture melayu..pergh!!!!2 kire ak punye impian r …backpack,camera kt leher,ipod dgn lgu2 sentak kt tinge,poket dgn dwet..jln je an…kalo ikot kt kuala klawang ny pon da naek juling mata ak tgok umah lme2 dye…blom naek pantai lg…huh..marvellous architecture dye.tmbh cun lg…scenery dye….suasana village dye…wulamak…ak dpt tngkp gmbr umah2 2…ak wat ak nye own collection la an….naek semban,ak straight plak gy port dickson..naek linggi…lepak melaka…carik umah bumbung panjang melaka yg ak admire most 2..hadoyai…..siok tol…pas2 trun johor plak…carik sume umah2 lme johornye design…limas cut an..pas2 nek ketapi straight trun pahang…gy merantau carik umah pahang lak…pergh..nek plak ganu….ngan umah perabung dia….nek kelantan,carik rumah tiang 12 yg mmg cun.pas2 tros gy kedah…carik ma kedah yg sgt relevan dgn tmpt eh yg slalu bnjir..nek penang….carik umah pak lah mse kecik2 dolu….gy perlis lak…aku teringin sgt nk gy tmpt shoot tentang bulan n wadi unung 2….pas2 nek tren turun area tepeng…jln2…carik umah colonial….trun telok intan..carik limas..carik kutai…carik blik family2 mak aku….adoyai…x terbayang bestnye…fun dpt….pelajaran pon dpt…

Camni abes r dwet an kalo tros wat straight…ak ngat…nk kayuh pelan dlu kot….dptkn lesen….dptkn camera….pas2 rembat moto abh ak…gy rempit ke klawang…capture gmbr2 kt klawang..pas2 naek pantai…smpai semban pusing blik ikot pilah…capture gmbr umah kt pilah plak kendian blik umah kt pasoh.ak da bwat da aritu masa sblm blik mktb…x r pnt sgt.cume syg..x de camera.tgok r…ak bli kamera dlu ty..abg ak jnji nk bwk ak rempit dr rembau ke port dickson.kalo pjg umo msing2 la an…kalo dpt n jdik..ak capture gmbr2 umah lme melayu 2 dan bubuh Kt friendster nnti..hehehe

Entry nyh aku tulis awal 2009….masa 2 dok berblog kt frenster je…..skrg nyh da pkai fb je…hoho..pas2 kan aku cakap….aku x pkai kamera….aku nk beli kamera….tp last2 aku pkai kameraphone je….sbb aku nk gne phone jugak..maka aku beli laa kamera.mase 2 mg nk carik cybershot…yg murah….n alhamdulillah jmpe K770i….actually phone nyh sme ngn phone rumate aku….tp kebetulan itu yg best kualiti n harga pon berpatutan….rembat je laa.dgn k770i 2 laa ak mula minat amek gamba….
Hoho…nak ikot tak aku travel???jom laa….kte kumpul dwet..pas2 kte ikot trip nyh…jom2….tapi naek train taw…kte try tgok keindahan KL---hingga UTARA tanahair melalui jalan belakang(highway PLUS 2 kre jalan depan laa bg aku)…smbil2 bwk otak kita pikir cane dolu mangkok ayun penjajah bawak kua hasil bumi kita yang dijarah nyh…okey?chantek!!!kte selusur sejarah jom….

Kan aku cakap aku nyh sgt ske membaca n buat mende di atas adalah empayar angan aku n ntah cane aritu tyme gy library aty aku tergerak2 nk membaca mcm2 buku pasal pantun melayu.aku bce buku pasal perahu sebab aku teringat andrea hirata tulis pasal pembuatan perahu oleh org melayu belitong…aku baca sbb nk kukuhkan btol ke apa andrea hirata kata…maka aku baca n aku mula rasa yg org melayu nyh bnyk je invention dye…n kaya ngan falsafah n pemikiran n ilmu…maka aku terpanggil tok carik..nape kita sekarang da laen?da jdik bangsa pengguna mcm ada sorg penulis nyh kata…aku pon penah cakap kan nak sgt kaji sejarah melayu….so,aku pon nk gy laa rak yg ada buku sejarah raja2 melayu…ttbe npk satu buku tajuk dye berpetualang ke aceh….aku pon bce n ternyata ada jugak org yg macam aku….aku pon blik apa lg…ngadap buku 2..satu siri ke satu siri…(ada 3 siri) n bukak blog radzi sapiee nyh…(aka nada satu entry khas pasal berpetualang ke aceh…nantikan)
Maka sekarang…lagi laa aku berkobar2 nk travel…siyes….tolong laa….tak sabar gile!!!!hoho…

Aku:Moga cita2 aku termakbul….amin….

Friday, May 21, 2010

---kenapa?----

haihaihai....
lme sngguh x mengupdate....
okey..taw tade org bce pon actually my blog nyh..hoho

huh...
skrg nyh musim exam...
mood nk study=zero...
ak pon tataw pesal..
abes zmn PMR mood utk blaja mmg da tade..
tataw laa ap yg mengisi kapla hotak cik aminah nyh..
nme je pompuan tp hotak...alahai...
nk kte pkir nk kawen tade laa plak...hahah

dont know laa
whats wrong with myself...
SPM pon hanco...
mujur laa jugak dpt msok IPG nyh....
sgt bernasib baik untuk blaja jdik org dkt sni...

kalo ikotkan perangai sebenar2 ak nyh..
mmg laa spesis rule breaker....rebellious...degil...
tp masok kt tempat nk ajar org nyh...
slow2 kne ubah perangai...
da idop bercampor dgn org kan....
nak kekalkan lingkungan n hbngn ngan org..
perangai2 yg bley merosakkan silaturahim spt pns baran n berkira sgt2 laa kne dibuang...
try mcm2 tok jage aty org n jge dri sendiri...
at one point rse cam x bley nk go..
sbb penat jge aty org tp org x jge..
tp sbnrnye...
as tyme goes by..
kalo btol2 ikhlas nk jge silaturahim
kte x kan rse cam2...
sbnrnye....kalo btol2 ikhlas nk jdik baek...
mesti dipermudahkan...
jdik jgn berenti tok ubah dri ye cik aminah...

bab2 hbgn dgn org nyh...slow2 da blaja berubah...tp bab sikap n komitmen pd pelajaran,pada tugasan,pada tanggungjawab nyh...ya ampun....
konon2nye nk brubah tp perangai malas n ikot mood mg x bley lari...
sume mende malas...ya allah...
x berdisiplin n istiqamah lngsung dlm wat sesuatu..
apa nk jdik ntah..umur da 21 thon diz year..
org laen ada yg da jdik pemain badminton no 3 dunia mse umur nyh
tp ak???
habuk pon tarak...
nk dptkn pointer 3.5 pon payah sbbkan kemalasan tahap gaban..
masalah sikap yg sgt terok...
nk berubah tp degil...x maw berubah...

dlm otak 2 sgt penuh dgn angan2 atau idea2 yg lua alam...
tp ble hanya pndai pikir,cakap tp x reti nk laksanakan..
maka jdik laa apa yg org cakap...cakap x serupa bikin...

masalahnye skrg...ble ak nk berubah?
ble?
ble?
tyme org laen da berjuta batu di hadapan?
ntah laa....
kalo x blaja berubah..
ble lg nk berubah?
kalo x start ari nyh...ble lg nk start?
sle jwb pertanyaan ini cik aminah...

p/s:tuhan da ketuk pintu hati utk berubah....jdik sila bukak pntu hati 2 seluas2nye...sbb kalo bia tertutup...kalo DIA tak mahu lg ketuk pintu hati 2....baru padan mke ko...idop laa dgn sikap yg sebegitu selama2nye....n u become nothing...tade pape...no hope...

Tuesday, May 4, 2010

aku dan new madness..hoho

hoho....madness...kegilaan..
okey 1st2..hye blogku..da lme ak x seksa ko dgn tulisan2ku..
n da lem x post something ilmiah..something stupid ad laa..ish3..nk pdm ty..wat malu je...
aku n new madness??
new ke?
x r new sgt..da lme cme terpendam...

apakah????
hoho...okey...kegilaan baru ak ialah melepak di rak2 buku d library IPGTAA yg besenya dikunjungi oleh bdk2 PSV...hoho...
kalo esok ke..lusa ke...korg gy celah rak 2 korg akn npk laa sorg bdk pompuan nga ddk ats kerusi yg dikhaskan utk org pnjt amek buku(ap nme khas utk kerusi 2 ek?)..
smbl bersandar kt dinding..sedang membaca buku2 disitu...
n kalo korg tgok muka dpn..korg akn melihat tulisan2 sebegini

DIGITAL PHOTOGRAPHY

10 buah buku pon..its all about digital photography..
maun ko...da laa bahasa inggeris sume..nangis nk bce..kt side perlukan kamus utk rujuk perkataan yg x phm...hahah..tp bgus jgk..bley baiki English ak...
jadik itulah new madness...membaca segala mcm bhn ttg fotografi..

okey..b4 nyh mmg hobi ak ialah snap gambo...
bkn snap gamba dri sendiri key...i'm not hawt enough...hoho...
ak ske snap gamba...siyes..tetambah da pkai K770i nyh...
kamera dye best..ada autofocus...3.2 megapixel...okey laa 2 an?
sbnrnye ak sgt ske gileeeeeeeeeeeeeeeeeeeee capturing nature beauty..
ak sgtttttttttttttttttttttttttttttt ske keindahan alam...
ak nk beli kamera tp tade dwet..hoho..
maka ak beli laa kamera phone nyh..haha
ak bru pkai mse bulan pose last year...b4 ak gy sarawak..
okey...ak beli sbb nak amek gamba kt sarawak...hoho..
ak sbnrnye da lme usha function phone nyh...pas2 ak beli ble dwet elaun ak ad lebey tyme 2..hoho
so starting from that keje ak snap gamba...
ak blaja amek gamba dr plbagai angle....tonggeng2 ak nk amek gambo..hahah..sbb ak ske amek gamba angle bwh..hoho...
n mkin lme ak mkn x puas aty
ngan kualiti gamba yg ak amek..
kamera bese..ak nk efek2 yg best..yg fokus pd subjek..yg ad blur2...deep...
hoho...

last year lg ak da ngidam nak beli n pkai SLR tp dwet tade lg...
ak licence pon blom amek..
dwet yg ak pnjmkan kt abg ak 2 mg ak save tok amek licence ty pas2 akn ditopup dgn next sem nye elaun...gitu laa ctenye..
kalo nk mtk pnjm ke..nk paw abg cip 2 bley je kowt tp x smpai aty plak..
mamat 2 nk kawen diz year...
tape laa...dye pon bank utk rmai org..maka baek ak take it slow..gne sendiriknye dwet lg best..
huhu..
ak actually ad satu mission ble da dpt SLR nyh ty...
ap?hoho...tunggu...ty ak wat new post ttg 2 je coz ianya sgt pjg..


p/s:my rumate da memilik D3000...happy 4 her..ble ak nk pkai nyh..hoho

Tuesday, April 27, 2010

--blogging--

blogging?teng3...
hoho...ak bknlah kaki blogging..
ak wat blog nyh tok menulis...menulis ap yg ak rse nk tulis laa...
sbb 2 ak x bnyk follower n follow org....juz jdik silent reader je...
nape?sbb ntah....sbb mg ak nk wat cam2...jdik bia je laa....hoho
tp kekadang seronok gak tgok blogger yg rmai follower n sgt pndai menulis
entry pon sume best2 utk dibaca...
aku?kan ak da ckp....ak tulis je ikot kapla aku...
ikot ble ak teragak...
ble ak rse nk tulis....
jdik ak bkn laa blogger..
ak hnya ikot aty ak..
ap ak nk wat...ak wat...hoho....

Friday, March 26, 2010

----book fair----

hoho...nak cte dari aitu tp bz ar..x sempat nk update latest news...
gy bookfair ahad last week kre latest news laa an?huhu...
well book fair kt PWTC 2..bg penchenta buku2,novel2 n segalanya berkaitan ilmu tlah bermula 19 mac aitu..

baek,ak haritu da tgok kt fb hlovate...pasal versus nk klua.sbgai one of the follower..of cos laa teruja nk dptkan n dlm aty da merencana nk dptkan karya imaen..nk ckupkan koleksi...
mse cuti skolah pas PBS ak da semak kt internet tarikh book fair nyh kt phone(umah ak tade tenet).rse sgt syg sbb kalo ak dapat gy ari jumaat n jdik 1000 kalo x silap aku pembeli pertama versus dapat notebook hlovate..huuuuu......maka ternyata awal2 aku da taw..aku takkan dapat..sebab ahad tu baru nak pegi...balik maktab terus pas serbu JS punya booth...
dipendekkan cte.....aku berjaya menemui booth JS...Pale da pening..bnyk novel baru tp novel lme pon x abes bce....kalo masa tu dalam wallet ad rm 300 kompem2 aku beli sume novel noor suraya,hlovate n imaen pas2 beli novel2 baru plak..tapi aku mg da bajet dalam 80 camtu sbb aku pon tlong belikan versus utk my fren anah pas2 aku gak beli maryamah karpov;andrea hirata-PTS Litera...(YES,tetralogi laskar pelangi da cukup!!)

last2 aku dapatkan labyrinth,panggil aku dahlia(dalam aty nk jugak jaja din)...damai n yet versus..
paling penting dapat jumpa kak su,syud n yet imaen!!
hahah...aku nyh mmg minat btol imaen lepas bce vendetta dalam gurindam jiwa...sbb aku x sangka ad novel melayu yang camtu...susah nak carik....pas dapat vendetta aku beli sigaraning(last year...) n ternyata aku jatoh chenta berganda2 pada karya imaen..almaklum..aku nyh penentang laa jgk pemikirannya..maka ble bce tulisan2 yg seperti itu...aku sangat laa jatoh chenta..(kat buku pon jatoh chenta eh?).dapat mintak sign dye n cakap yg ak sgt meminati vendetta n sigaraning...
dapat gak tandatangan noor suraya...lepas bce rumah kecil hujung padang bru aku start minat noor suraya..pas2 aku carik surat ungu untuk nuha...2 yg kt bookfair nyh aku carik novel yg stok lme cam panggil aku dahlia dolu sbb nak start wat koleksi.....
hlovate lak..mg x kan kowt munculkan diri..dpt sign versi da cetak pon tape laa...

huhuh...aku mg target beli novel je...buku2 ilmiah x beli pon..dasat btol an...tapi studi kat tmpt aku nyh tade laa dasat sgt smpai nk beli buku berkodi2..aku pnjm library je bnyk+internet...huhu...
tapi apepon ak nk ckp..JS nye novel mg style2 laa...paling penting pas bce aA+bB 2008,aku da x pandang daa novel laen..eh,tp laskar pelangi 2 bkn novel publisher laen ke aminah?huhu..
aku ske JS nye novel sbb dye x sama dgn novel2 lain..bagi aku..ada falsafah n pemikiran penulis 2(aminah..buku2,novel2 memang laa idea n pemikiran org tu...)..ye..aku taw tapi berbeza....bagi aku JS nyh ada dakwah dlm tulisan dye..mne nk carik novel yg sempoi tapi tetap jaga adab...cte pasal chenta tp jaga adab...adab menulis,adab watak2nye....ha,kalo x wujud pon,rekaan pon kne jge adab woo....itu bagi aku laa..

pepon...aku salute pada imaen n kak su.....teruskan usaha n dakwah itu...
teruskan hasilkan karya yg best2...dan mintak2 dapat saham banyak kalo ada yg berubah sebab membaca karya2 anda...keep it up!!

mari kongsi gambo novel yg diborong yukk!!sekali aku upload2 x bley plak...siot je an..huhuh..ak x pkai broadband..wat mse nyh ak tamaw tanggung beban credit...sebab aku x bergaji...zaman mintak2 kt mak da berlalu.

tape laa..ty aku ngat nk tnjuk koleksi novel2 n buku2 aku...tgok tyme 2 je r eh..hwa3..
key..adios...

------------mereka2 yg pernah disayangi...dan akan terus disayangi....

sayang..............
aku pon tataw nk defined.........
sahabat,kawan............ex???....pon ak tataw nk defined cane..
tapi aku sayang mereka.....sgt2....
dolu2 ak sgt syg mereka n kini......bukan ak tak syg mereka tp as tyme goes by..
lepas mcm2 yg berlaku....antara aku dan mereka...sayang tu tak kurang...
cuma....nak get along kembali 2 bukan sesuatu yg mudah...
kadang2 kte rse nk nanges ble lihat org yg penah kte syg...
n org yg penah syg kte(kalo dorg syg ak laaa) 2 dari jauh...dolu2 kte layan dengar cte2 dye..
dolu2 kte gelak2 dgn dye...dolu2 kte rncng mcm2 dgn dye..dolu2 kte suka semua tentang dye...
tapi sekarang..bukan kte dah x suka semua tentang dye tapi..........kita x tahu nak wat camne...
kadang2 kte nyesal atas apa kte da bwat...kadang2 kte nyesal apa kte penah ckp pasal dye..tp kte x penah nyesal kte penah kenal dye..kte x nyesal kte sayang dye....
cuma....itulah.........sume yang kita lalui tentu ada ceritanya..tentu ada sebabnya....


chiknynah:aku rindu dye.....aku rndu kwn2 aku itu....aku rindu adik jiran sebelah bilikku itu....
dan aku mahu mereka tahu langit...........sentiasa biru...dan mereka tetap dalam hati aku....cuma langit kat atas...aku kat bumi....tempat n kedudukan yang berbeza..biar mereka dengan hidup mereka tapi mereka.....tetap kt sini....kat hati aku
p/s:da reti berhati basah n berayat basah plak semenjak bce bnyk novel noor suraya nyh.

Saturday, February 27, 2010

~wajah baru~

-
---
----------
-------------------
-------------------------------
-----------------------------------------
hahah..inilah wajah baru blog ini..
sgt comey+geli kan...hahah..x mcm ak pon
yg penting baru..
nak aktif semula berblog
bnyk cte da dikumpul
maka bnyk laa mende bley dicerita..hehe
---------------------------------------
---------------------------
-------------
------
---
-

~RUMAH KEBAJIKAN~

aku bukannye rumah kebajikan.
tmpt ko nak menumpang kasih
aku bukan kuat sgt pon
tmpt ko nak meluahkan rse
aku bukannye numb
smpai aku x kisah aty ak sakit sbb nk gembirakan ko
ak penah cube jdik "cure" ko ble ko sedey tp tbe mse ko buang ak.
ko x penah pecaye pon ap yg ak cakap,care sume 2.yg ko pikir ak salah.
penah ko nak paham aku.kenapa org laen boleh paham aku tapi ko tak mahu paham?
yang ko nak aty ko dijaga bia aty ak sakit tape.
apa yg aku cakap macam tade makne pon
ble ko rse ak "one of them" ko campak aku..senang kan?

tapi aku tetap org yg bodoh
sebab aku terus suka n sayang pada org yg x reti nk hargai org..
sedangkan aku patot bagi peluang pd dri sendiri n org laen tok get along.
rmai lelaki baik n kacak ak tak layan sbb ko.
tp ak x ptot
sebab kalo aku tunggu ko..sampai ble pon tade kesudahan
bukan ak benci ko..tapi mg aku benci pon
tapi salah aku ke kalo aku rse kesian tgok org yg ak syg
salah aku ke kalo aku ada rse kemanusiaan?
aku bukan adolf hitler
aku jugak bkn spesis pendendam

tapi sikit pon ko tak nampak baik aku 2
yang ko rse aku hanya nak maen2..
tapi sape ntah yg nak maen2 sbnrnye ko ckp kt ak
ko x sedar tp 2 laa factnye
last2 aku terpedaya lagi..
hampir......
tapi aku da sedar..
kalo dlu ko bley buang aku
kenapa tidak kali ni..
kalo ko x bley lupakan si dye lg.troskan laa hidup ko ngan memori dye
jgn carik org laen tok ilangkan kesunyian ko..
jgn sakitkan aty org yg ikhlas sayangkan ko...
mgkn ko da mmg camtu
atau ak yg terlebey jiwa
aku pon tataw..

tapi aku maafkan ko
walaupon aty aku membara
pas2 ak ad rse cam pedih gile nyh an..
aku yg baek hati nyh anggap ko bukan sengaja..
ko juz tkot..ko juz tamaw jdik lg..
ko mcam2 laa..ikot suke ko laa..
tp aku yg sentiasa bersangka baik ini akn terus bersangka baik pada ko
teruskan hidup ko...
cme aku nasihatkan jgn carik ganti kat sni
sakit mata+hati ak
kalo ko wat.ak x syak akan tampo mke ko laju2


p/s:ko nyh mengada gile dowh..jiwang terlebey
p/s:kalo nk kawan yg bley dengar cte sedey ko 2..ak bley dengar tapi nk tumpang bermanja aku x hingin sbb sakit aty ak je ty.i'm not ur "sayang,honey" whatsoever!dont kid me around like u ever do b4

Thursday, February 11, 2010

+my wonderwall+

diz post i dedicate 2 my bro...Enche Aziz Ibrahim
huhuh...
bru2 nyh ak tlis status tntng tunang n rmai gak r misunderstand..

well yg nk bertunang ialah enche aziz
enche aziz nyh abg sye yg dlm family dye the fourth...
umo dye 31 tahon..
dulu slalu ejek dye smbil nyanyi lagu ny

jalan yg mana pergi ke bendang sayang
memasak nasi si beras pasi
janganlah lama hidup membujang
tuduhan banyak ke mana pergi

-joget kasih bermula-sm salim-

n last2 pada usia nyh dye bakal tamatkan zaman bujang dengan jodoh yang dicarik oleh akak aku Aniza Ibrahim.
alkisah enche aziz nyh mg laa loser bab perempuan..hahaha..
tade laa..dye nyh sbnrnye jns jiwang tapi bab kawen nyh mg mcm x masok dlm senarai hidup dye tambah2 plak lepas dye eksiden pada 2001.masa 2 hari mantai raya haji...dye eksiden n smpai skrng tgn kiri dye paralyzed...n x sembuh2 smpai skrg...
n 2 buatkan self esteem dye sgt rendah...
pas2 mse dye umur 29 camtu mak ak nk jodohkan ngan sepupu aku...sebab da abg ak mg tade kawan pompuan siyes aku cakap life abg ak ialah,keje,bola,keje bola itu je.phone 2 msj pompuan haram nak ada...dye topup pon juz nk kol family n fren...tak pon awek cilik dye:nik nurfarahiyah-anak sedara aku.tapi sepupu aku 2 tolak plak...abg ak agk frust sbb dye pon berkenan kat sepupu aku 2..
last2 akak ak tolong carikkan...
siyes cakap ak tak jmpe gy pon bkl tunang dye 2..

i'm glad finally abg ak akn tamatkan zaman bujang tpi aku x ley gy nk terima kenyataan..cam lam otak nyh dok maen2 cakap:biar betol bancip nk tunang..biar betol..bukan sbb ak tak caye tapi aku rse sedey....sebab...bancip ny paling rapat ngan aku...dye nyh kadang2 menyakitkan hati tapi aku tau apa yg dye cakap 2 sbb dye nk ak wakeup..dye tak ske aku jadik lemah,leweh,lembik...
dgn dye laa aku blaja macam2 pasal life..pasal ketabahan smpai aku rse aku matang sikit dri umur aku.abg ak nyh..tabah gile kowt..sebab dye terima kenyataan yg tgn kiri dye da paralyzed.abg ak mg x ley bwk kete.moto je r kenderaan penah skali 2 aku tgok dye maen bola....masa 2 bari same bali pon maen.utk futsal belia...masa 2 bley palk ak leleh sbb ak tgok dye maen dgn sblh tgn dye 2...ntah r..tataw r nk terangkan tapi mg touching gle tyme 2...

1 thing ttng bancip dye mg outspoken..mcm ak.kalo dye rse dye betol dye akn perjuangkan wlaupon kne maki balik.n kalo bende 2 bertentangan ngan prinsip dye,dye akn tolak n katakan.smpai penah org yg x guna ny tumbuk muka org yg paralyzed cam dye sbb abg ak tegakkan prinsip moral abg ak sendiri.dye ny gak kadang2 banyak sgt berfikir..syg sbb mse dye dlu x bley nak bagikan pelajaran lebih tinggi..x pat gy universiti..kalo x aku caye dye bley jadik sorg yg hebat...sebab dye pemikir yg hebat.kadang2 apa dye cakap 2 kte x sngke kua dr mulut org yg abes dri sekolah menengah je.especially ble dye cakap pasal politik..sebenarnya aku bkn taw pasal sejarah2 sgt tapi dye ny laa yg dok rjin cerita fact2 sejarah pada aku smpai aku pon jdik mnt subjek 2..kalo cte pasal politik mak aku kte dye ny bley kne tahan ISA tapi hujah2 dye sgt berasas...lg satu..dye laa yg bnyk sgt dedahkan ak pada sukan bola sepak...dye ske kowt bncng taktikal kat aku...tapi aku pling nyampah ngan dye ialah:dye nyh lalang.tade team yg btol2 dye support.n ak ngan bari mg maki dye laa ble tyme chelsea lwn ttbe dye sokong chelsea padahal selama ny tade fevret team pon.tapi kalo peringkat dunia dye peminat itali sebab dye peminat paolo maldini...

tapi............pasni dye nk tunang...barang2 rumah cam perabot sume dye da siap da...bini dye sok cuci kaki je masok rumah...pas2 tunang kawen..mybe laa kot dlm mse terdekat..bln 5 ke,7 ke...n pas2 aku da tade kawan baek da....tade org nk cte prob kat aku..tade org nk cte pasal future kat aku..tade org yg nk care pasal aku like he does n i'm gonna miss moment kitorg tgok bola same2..merempit keliling n9....pasni kompem tade da chance 2...n dye akn tumpu kt wife dye...
n paling penting sumber kewangan aku akn terjejas..hahahah..siyes dowh dye r penyalur dana aku..tapi tape...aku doakan dye nye jodoh kuat n kekal..semoga si dye dapat jge abg aku n syaang dye mcm ktorg(mak,abah,aku) sayang dye.dont let my bro down sis..kalo x siap ko!hahaha..


palong :ko tunang laa jugak bru ko x sedey..hahah
aku :calonnye pe tade bai..hahah..soh knlkan ngan abg ko tamaw..taw laa ak ny tade protokol..haha
aku lagi:ak nk warne dark purple tema nnti..aku x kira!!!hahah..ko egt ko nye mjlis aminah???suka2 je..da laa enche' aziz 2 gelap gulita...tngglm kowt..hahah

p/s:ak nk upload gambo enche aziz tp internet lmbt ciput...

+owh dunia.....+

hailaa..mlm smlm ak dpt call...siyes ak x dgr pe..ngantok gle..kol 11 lbh da syahid da..
plus nfon silent.ak mg ske silent phone.tataw npe..
mlm td one of my fren call..ad hal yg ak x sngka plak
ak tydo ngan aman ada ribut plak kt lua..

cte nyh cte last year..da lme gak r..n ak pon tamaw masok cmpor n pikiaq da..tp mslhnye skrng mnde yg ak risaukan 2 rupe2nye ad asasnya...n hal itu tlah terbongkar..maka aku katakan disini...betol laa..apa hal yg buruk 2 lme2 ketara gak..

sbnrnye jujur ak rse ak nyh terok sgt...ak x tentang perkara buruk 2 secara terang2 an kerana nk jage hubungan baik dengan orang2 tertentu tapi ternyata kalo da bukti2 da ada apa lg yg nk aku cakap.

apa pon yg terjadi pasni bia tuhan yang tentukan.aku redha je.aku pon berdosa sebab biarkan benda ny.kalau org 2 rse aku ny celaka ke,babi ke fine with it.mulut celaka ke...fine with it.tapi tolong laa berubah..tolong laa bertaubat sementara allah masih sayang n beri peluang..


p/s:aku da tak paham da apa yg jadik kat life aku skrg.kawan aku mrh kat ak n starting nk bertelagah je.tapi ak taw 2 mybe salah aku.sikap aku yg x reti nk jge aty org n x memahami.
p/s:aku pon x paham npe ak terlibat ngan org 2...ak x nyesal knl dye tp ak agak terkilan sbb ap ak biarkan dye smpai jd cam2...sbb ap ak amek pndktn berdiam dri.sebab apa aku takot nak tegakkan kebenaran.sdngkan aku tahu org yg mendiamkan diri bila tgok kemungkaran 2 lg terok.
p/s:semoga kamu berubah..tolong laa berubah.apa yg kamu buat cuma dia yg tau..tolong laa...demi ib bapa kamu...at least..

aku:jaga hubungan dengan allah..tak rugi sesen pon malah dapat kesenangan berlipat ganda dunia dan akhirat

Sunday, February 7, 2010

manifesto calon JPP dr PISMP PENGAJIAN SOSIAL SEM 3:MOHD SHAFIQ SHAHARUDDIN N ANIS NAWWAR

SILA BACA UNTUK MASA HADAPAN

Sebelum ini, berapa banyak perkara yang diinginkan oleh komuniti pelajar namun tidak kesampaian?Sudah sampai masanya kita membuat sesuatu yang luar dari skop pemikiran ‘meminta’ dan sebaliknya ‘menyumbang’ untuk mengumpul dana bagi mendapatkan apa yang diinginkan.’Konsep Lestari di IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan merupakan wadah perjuangan saya bagi kesenangan dan manfaat berpanjangan disamping mewujudkan suasana harmoni dan menyumbang kepada alam.

• Mengadakan program KITAR SEMULA di IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan.
- Membekalkan tong kitar semula di setiap blok asrama dan di blok pentadbiran.
- Mengadakan aktiviti penjualan barangan kitar semula untuk meraih dana keperluan blok asrama pelajar.
- Projek jangka panjang dan mendidik kesedaran tentang kepentingan alam sekitar.

UNTUK ITU.SILA BERFIKIR KE HADAPAN KERANA KITA SEDANG BERADA DALAM SITUASI DI MANA KITA TERPAKSA KURANG MEMINTA DAN LEBIH KEPADA MEMBERI.

Program Sampah untuk Dana ini sebenarnya bukanlah fenomena asing malah kerajaan Negeri Selangor telah mengamalkan satu program hampir serupa iaitu "Sampah untuk Kaya" di mana golongan sasar ialah pesawah.Dimana jerami padi dijual untuk menghasilkan baja kompos,makanan ternakan dan media perlindungan cerun

Maka kami mengagaskan program Sampah untuk Dana dan golongan sasar ialah warga IPGKTAA.Setiap hari sampah seperti kertas,plastik,tin,botol dibuang begitu sahaja dan kadangkala "overload" sehingga menjadikan kolej kediaman kotor.maka jika kita disatukan di bawah saudara MOHD SHAFIQ SHAHARUDDIN dan saudari ANIS NAWWAR MOHD ABU HANIPAH,individu ini akan menjalankan program ini.Sampah yang dikumpul ini akan dijual bagi mendapatkan dana untuk melengkapkan fasiliti kolej kediaman selain daripada menjadi serampang dua mata kepada memastikan kebersihan kolej kediaman terpelihara.

Kami tidak mahu berjanji yang tidak-tidak dalam keadaan ekonomi sekarang.Alasan klasik tiada bajet boleh boleh kita carikan alternatif untuk memastikan keperluan dan kehendak kita tercapai sudah kami utarakan.Kiranya tiada individu yang lebih layak untuk dipertanggungjawabkan atas gagasan yang diutarakan melainkan saudara
MOHD SHAFIQ SHAHARUDDIN dan saudari ANIS NAWWAR MOHD ABU HANIPAH

Saturday, February 6, 2010

janda baek

heheh.....
lme kowt x post pape...
sbnrnye ak nk post lme da..tp internet lmbt sipoooooot vavi jdik lmbt laa ak post..
ny pon x bnyk gambo dpt share..
nyh merupakan gambo yg ak snap mse join Apai n da gang camping(23 januari-24 januari)..actually Apai offer job tok ak.job jdik fasi under kawan dye...so perkhemahan di Janda Baek nyh merupakan sesi ice breaking bersama-sama bkl mmber sekerja ak..
job nye cane????ty laa ak cte..ny ak nk share gambo..
tp dlm bnyk2 gambo..bley ak x snap gamba bdk2 nyh..hahah..so njoy ek picturenye


Janda Baik Riverside..baek punya!!call laa ye utk tmphn..hehe

sebenarnya malam yg ak smpai 2..birthday hami...kawan si Apai nyh..bdk2 nyh prank dye..bling telor+tepong..hahah seb bek ak selamat..tapi sori gambo tade..heheh..yg ad nyh je..pe pon tme kaseh p.cik usin ats duriannye..heheh..jgn jeles!

janda baek punya durian..hahah

ny aktiviti malam..sok nye ak pon pegi jogging kt kg sumsum 2..siyes ak x maen2 nme kg 2 kg sumsum..hehe..konon ajk hami..last2 ak jenguk kt pondok pas subuh masing2 lena diulit intan..p.cik usin gtaw mne nk jog..ak pon...jog laa..siyes best dowh sini..kalo bnyk dwet lme da ak beli tnh wat bungalow..heheh..ny gambo Sg n beberapa best picture

siyes soothing

pas jogging tyme dorang membuta ak pon apa lagi..........berendam r..heheh..bersama kanak2 yg datang.well,bkl chekgu kne mesra kanak2..hahaha...tp yg klaka dorg bley trace ak chekgu(bakal chekgu) n yg ak telan air liur ble dorg tnye cane sg n batu2 ny etrbentuk..mujur laa jgk awk chekgu yg blaja geografi.terangkan secara ringkas n then kaitkan dgn DIA yg mencipta.Alhamdulillah dorg phm




bunga taik ayam pon ak snap je


gambo nyh mse ak jalan2..1st round ak jog 2nd round ak jln2 smbl amek gambo..ny kat one of chalet dlm kampung 2...try wat blur perkataan alamanda 2..huhuh..sye bdk bru blaja tambah lak kamera pon.kamera phone je..ini je laa termampu ak kasik korg..heheh..tataplah ye..


pic terbaek bg ak

huhuh...jadik inilah yg dpt ak sembahkan dari janda baek..pic bunga teratai nyh ak amek kat kolam yg dibina pakcik usin yg merupakan pesara guru...jadik bnyk laa input ak dpt tyme borak ngan dye..ilmu tnm bunga pon dye kasik..heheh...

okey laa eh...stlh mnghbskn mase berjam-jam nk upload photo maka ak undur laa dri..ty pe2 ak post lg..hehe


p/s:tolong kasik ak cash..ak nk beli DSLR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!









..