sUduT pAnDaNg

sUduT pAnDaNg

Monday, July 4, 2011

Al-Fateh

a quick and simple post.
nak cerita tentang Muhammad Al-Fateh tapi tak abes khatam lagi buku Muhammad Al-Fateh penakluk Costantinople.Aku penah dengar cerita sikit-sikit sahaja pasal Al-Fateh dalam blog,buku,novel...
terutama cerita tentang sebaik-baik pemimpin yang yang akan memimpin sebaik-baik rakyat
sebab masa aku baca buku tentang umar ke saidina Ali...ada cerita masa Rasulullah SAW nak pecahkan batu beliau ada menyebut tentang itu dan diriwayatkan oleh imam ahmad kalau tak silap...boleh baca dengan lanjut kat blog DR ZAINURRASHID

kagum aku pada Al-Fateh..
dan terdetik aku satu peristiwa sejarah yang berlaku semasa kejatuhan kesultanan melayu melaka..
selepas 1511,kejatuhan melaka ke tangan Portugis..mengikut sumber yang aku baca..
Portugis bakar masjid dan ganti dengan gereja...
kemudian istana sultan turut dibakar dan diganti dengan kota A-Famosa dan gereja St Paul







gambar-gambar nyh diambil masa aku bercuti ke Melaka dengan abang cip aku,abang long aku dan keluarganya.Actually family day...aku dan bangcip talks a lot tentang sejarah sebab kitorang memang suka sejarah..

ikut pembacaan aku...Melaka cuba ditawan balik dengan bantuan Aceh namun gagal..
terdetik dalam hati aku setelah membaca kisah Al-Fateh..kalau laa sultan masa tu berfikir dan mengkaji sejarah bagaimana Al-Fateh menakluk kostantinopel..mungkin kita berjaya merampas kembali Melaka.siapa tahu?

Tapi aku pun pernah terbaca soal jatuh bangun satu tamadun bergantung pada pemimpin dan rakyat.tamadun Melakaruntuh atas kesilapan both.Rakyat dan pemimpin.semoga kita mengambil iktibar dan belajarlah dari sejarah
juga belajarlah dan teladanilah Al-fateh..terutama pemuda dan pemudi..Al-Fateh menakluk kostantinopel di usia muda.



P/S:Bangun pemuda-pemudi.Bangun Aminah Ibrahim!

4 comments:

wawamagic said...

saya suka sejarah :D

ChIk NyNaH said...

tangan di dada mata ke atas ke..
mmg suke sejarah ny?huhu

wawamagic said...

aku mmg minat psl history & civilization. kalo x jd ckgu aku nk jd archeologist. c:

ChIk NyNaH said...

wah..bgus nye wawa.
nyh ckgu syg kmu nyh!!

Post a Comment