sUduT pAnDaNg

sUduT pAnDaNg

Monday, February 20, 2012

---Home---

Hidup tu never like what we expect.Hari ni kita gelak,esok belum tentu kita akan gelak juga.Hari ini kita sedih tapi belum tentu kita terus bersedih.There’s a time in life we feels like no one care…tapi sebenarnya bukan orang tak care..kita yang x open up.Things boleh kita relate pada hubungan kita dengan tuhan sebenarnya…Kita rasa tak dipeduli sebab kita yang tak mahu mengadu..kita tak mahu meluah rasa sedang sebaik-baik pendengar tu DIA yang Maha Pendengar…Tapi hati kita degil betul mahu cari pendengar lain.Manusia tu penuh keterbatasan…Seorang pendengar yang baik belum tentu boleh mendengar dengan baik bila dia juga sedang dilanda masalah,dibatasi waktu…bukan hanya kita yang dia mahu comfort.Diri dia sendiri perlu comfort.Sebab..manusia tu insan yang terbatas dalam banyak hal..lemah selemah-lemahnya..Sedang tuhan tu tak terbatas kuasanya…penduduk bumi dan langit tak putus-putus meminta padanya.DIA sentiasa dalam kesibukan tapi yet DIA yang maha Memberi..

Kita merungut soal GIVE AND TAKE antara kawan-kawan…kecewa ….lelah bila hanya kita yang memberi sedang dia hanya menerima,menerima dan menerima tanpa ada rasa mahu memberi.Sedang DIA yang terus menerus memberi pada kita tak pernah kecewa pada kita..Masih kita dikurnia nikmat..Maka nikmat tuhan manakah yang kita dustakan…Tiap kali kecewa…tarik nafas dalam-dalam..fikir…apa yang kita beri kecil sangat untuk DIA yang sentiasa memberi.Jadi kenapa cuba diraih-raih redha manusia yang tak pernah redha dengan apa yang diberi?Bukankah lebih baik diraih redha DIA yang sentiasa memberi tanpa putus pada kita.Fikir balik ini,baru kau tak rasa kecewa…baru kau tak rasa lelah...

Manusia itu terlalu ingin berkuasa.Apa yang diberi serasa itu mutlaknya,miliknya abadi…Sedang jasad sendiri bukan punya kita.Bila yang kita rasa milik kita itu diambil kembali,pedihnya hati..sebab kita merasa itu punya kita.Hati mula walang..sedih tak bertepi…sedang itu cuma pinjaman…pinjaman yang diberi untuk kita meneruskan hidup.Seorang ibu dipinjamkan buat kita agar dia menyebar,menanam..cinta DIA pada kita..sampai umur yang kita perlukan…bukan selamanya punya kita..bukan selamanya hak kita….punya tuhan,tiba masa tuhan ambil kembali biar kita tak letak,gantung harap pada ibu itu sampai lupa bersandar pada DIA yang sepatutnya…
Lemah itu sifat manusia.Sifat hamba..yang kuat itu sifat tuannya…RABB..

Ujian dalam hidup itu untuk menguji iman dalam hati.Hati yang lemah imannya akan meratap..merungut pada setiap ketentuan..ujian…sedang hati yang kuat akan terus bersyukur..berbaik sangka terhadap setiap yang tuhan takdirkan untuknya…Pohonlah hati yang bersih…pohonlah keyakinan yang teguh agar hidup dapat dijalani dengan damai…tenang…Hanya hati yang kuat,tak goncang imannya dapat menerima setiap takdir kerana hati yang teguh sentiasa percaya pada Qadak dan Qadar…asas keimanan itu..
Duhai hati yang berduka…Jangan escape dari rasa…Wahai jiwa..pulanglah pada pencipta..segala rasa,DIA yang beri…pulang padanya..Mohon kasihnya….Mohon perlindungannya..Mohon diusir rasa takut,sedih…mohon tak rapuh…DIA pemilik hati kita…mohon keteguhan..kekuatan...HANYA,HANYA pada DIA..

P/S : Berhenti cuba mencari sandar pada jiwa rapuh manusia.

4 comments:

ahsfantasy24 said...

betul min,
sebaik2 sandaran ialah DIA,
DIA tidak akan pernah mengecewakan
kesayangannya :)

aisyah said...

thanx beb. mmg aku tgh usaha bangun ni. sdh je..

Cik Ungu said...

Thanx sahabat..so meaningful..perancangan Allah itu lebih indah.. - shima asbt -

ChIk NyNaH said...


Yang penting berbaik sangka dengan tuhan.
Kalau kita berbaik sangka kita akan terima apa je sebagai rahmat dari tuhan.Ujian pada hati kita tu rahmat,nikmat...
macam panggilan dari tuhan supaya mai dekat dengan DIA.

Post a Comment